Îngăduinţă şi răbdare

Mai mult decât toate, să nu ții răutate asupra cuiva. Zâmbetul să nu-ți dispară de pe chip, iar dragostea ta să o dai tuturor.

Astăzi nu este ușor să-l câștigi pe om. De aceea, dacă vei vedea pe cineva care ți-a făcut rău, să nu faci pe supăratul, dar nici să te însoțești cu un astfel de om, pentru că te va nedreptăți. Mai mult decât toate, să nu ții răutate asupra cuiva. Zâmbetul să nu-ți dispară de pe chip, iar dragostea ta să o dai tuturor. Ce spune? Întru răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre, adică le veți izbăvi. Fă răbdare și lasă-l să se ducă cu pace. Îngăduință... Dar pentru ca să fii încercat, trebuie să ai potrivnic. Abia atunci mâncarea va deveni gustoasă. Adică pui sare (răbdare) și dobândește un gust bun.

(Anastasie Malamas, Ca aurul în topitoare. Viața mucenicească a unui Iov al zilelor noastre, traducere din limba greacă de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2012, p. 30)

Citește alte articole despre: dragoste, răbdare, suflet, om, rău, zâmbet, pace, chip, îngăduință, gust, potrivnic, supărat

De la același autor

Ultimele din categorie