Înger sau demon?

Cuvinte duhovnicești

Înger sau demon?

    • Înger sau demon?
      Foto: Magda Buftea

      Foto: Magda Buftea

Părinții Bisericii dau câteva sfaturi fundamentale. Spre exemplu, ei afirmă că, dacă ți se arată cineva ca înger al luminii, să nu te încrezi în el. Dumnezeu nu te condamnă dacă într-adevăr dorește să ți se arate și tu îl respingi, pentru că dacă într-adevăr vrea să-ți trimită un mesaj, va reveni și va găsi o cale să ajungă la tine.

Dacă demonii se arată întocmai ca și îngerii și spun lucruri pe care le pot spune și îngerii, cum se poate deosebi adevărul?

Iată o întrebare bună. Trebuie să te smerești pe tine; trebuie să fii într-o stare în care să dorești adevărul lui Dumnezeu și să nu umbli după „experiențe”. Desigur, aș spune să devii creștin ortodox și să urmezi întreaga rânduială care conduce viața creștină. Asta ajută, deși nu există nicio garanție, pentru că poți fi înșelat și ca ortodox.

Părinții Bisericii dau câteva sfaturi fundamentale. Spre exemplu, ei afirmă că, dacă ți se arată cineva ca înger al luminii, să nu te încrezi în el. Dumnezeu nu te condamnă dacă într-adevăr dorește să ți se arate și tu îl respingi, pentru că dacă într-adevăr vrea să-ți trimită un mesaj, va reveni și va găsi o cale să ajungă la tine. De altfel, chiar te laudă că nu te-ai arătat încrezător, ca să nu cazi în înșelare.

Cei care se află într-un stadiu duhovnicesc mai avansat, cu mai multă experiență în astfel de lucruri, au procedat altfel. Avem un exemplu din viața Sfântului Antonie cel Mare, care vedea tot timpul demoni. Atunci când a fost întrebat cum deosebește duhurile, a spus: „Când apare un înger mă simt foarte liniștit și când apare un demon chiar dacă arată ca un înger, simt o tulburare”. Aceasta rămâne totuși o încercare foarte primejdioasă pentru începători, pentru că te poți simți foarte calm și în prezența demonilor, dacă nu ești experimentat.

(Părintele Serafim RoseMai aproape de Dumnezeu, Editura Egumenița, 2001, p.39)

Citește despre: