Mare păcat şi patimă trândăvia

Cea mai importantă este nevoinţa de noapte. Toată ziua repetăm troparul: „Iată Mirele vine în miezul nopţii...”, dar facem noi ce citim?

Cea mai importantă este nevoinţa de noapte. Toată ziua repetăm troparul: „Iată Mirele vine în miezul nopţii...”, dar facem noi ce citim?...

Unde este pace şi dragoste, acolo este Dumnezeu. Ai pace şi dragoste cu ceilalţi, să ştii că Dumnezeu este cu tine.

Despre canonul călugăresc: „Trebuie să-ţi faci în primul rând datoria, mai repede sau mai încet, mai atent sau mai împrăştiat, şi Dumnezeu va vedea râvna noastră şi va arăta mila Lui. Important este să-l faci (canonul)”.

În biserică, când stăm la strană şi ascultăm slujba să spunem: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!”, pentru că este o rugăciune de obşte. Urechea şi mintea să fie pe cât se poate la ce se citeşte la strană iar cu buzele să zicem: „Doamne Iisuse”.

Mare păcat şi patimă trândăvia. Lenea e păcat de moarte. În toată vremea: sau rugăciune, sau închinare, sau lucru. Iar odihnă după măsura dată de Sfinţii Părinţi: 4-5 ore ajung călugărului. Altfel, dacă dormim, mâncăm, vorbim după măsura mirenilor, nu mai suntem călugări.

(Stareţul Dionisie – Duhovnicul de la Sfântul Munte Athos, Editura Prodromos, 2009, p. 296)

De la același autor

Ultimele din categorie