Mintea noastră cuprinde toate bunele și toate relele – de noi depinde ceea ce alegem

Cum este ochiul mai mic decât toate celelalte mădulare și această pupilă, mică fiind, este de fapt un vas foarte mare, fiindcă vede dintr-o singură privire cerul, stelele, soarele, luna, cetățile și alte făpturi. Asemenea înseși cele văzute de o singură privire în mica pupilă a ochiului se formează și se reprezintă, - așa este și mintea în inimă.

Cum este ochiul mai mic decât toate celelalte mădulare și această pupilă, mică fiind, este de fapt un vas foarte mare, fiindcă vede dintr-o singură privire cerul, stelele, soarele, luna, cetățile și alte făpturi. Asemenea înseși cele văzute de o singură privire în mica pupilă a ochiului se formează și se reprezintă, – așa este și mintea în inimă. Și această minte este un vas mic și acolo sunt leii, acolo balaurii, acolo se cuibăresc duhurile înșelării, acolo sunt fiarele veninoase și toate comorile inimii, acolo asperitățile, acolo văgăunile, acolo căile prăpăstioase, asemenea iarăși când este luminată, acolo este Dumnezeu, acolo sunt îngerii, acolo viața, acolo lumina, acolo cetățile cele cerești, acolo apostolii, acolo comorile împărăției, acolo sunt toate.

(Sfântul Macarie Egipteanul, Cuvinte ascetice și epistole, Vol. I, traducere de Laura Enache, Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 322-323)

Citește alte articole despre: inimă, minte, Sfântul Macarie Egipteanul, îngeri, Dumnezeu, comoară

De la același autor

Ultimele din categorie