Mintea nu se poate lega cu nimic decât cu simțirea

Acela ce dorește să-și lege mintea de Dumnezeu în așa fel încât să-L vadă pe El necontenit, trebuie să-și reînvie simțământul față de Dumnezeu.

Mintea fuge de la un obiect la altul. Cum am putea să o legăm? Cu nimic decât cu ajutorul simțului. Când în inimă este o oarecare simțire, atunci ea leagă și mintea de obiectul acelei simțiri. De aici rezultă următoarele: acela ce dorește să-și lege mintea de Dumnezeu în așa fel încât să-L vadă pe El necontenit, trebuie să-și reînvie simțământul față de Dumnezeu.

Dar cum rămâne cu rătăcirea gândurilor? Când va fi simțământul în inimă, atunci ele nu vor mai rătăci. Când robinetul e deschis, apa curge neîncetat, iar dacă-l închizi, apa se oprește; la fel și cu cugetele, tot curg și curg, iar de închizi robinetul atunci încetează. Această închidere a robinetului este trezirea simțământului sfânt în inimă și menținerea lui.

(Arhiepiscopul Antonie de Golânsk și MihailovscCalea rugăciunii lăuntrice, Manualul isihiei, Editura Bunavestire, Galați,  2003, p. 68)

De la același autor

Ultimele din categorie