Oamenii sunt patrioți, sunt români, chiar dacă li se spune mereu că noi nu suntem nimic în Europa, că ne vom globaliza, că identitatea de neam e ca și pierdută…!
Cum mai simțiți fiorul patriotismului în oamenii care vă vizitează? Mai sunt românii patrioți? Mai vibrează ei ca pe vremuri? Ar mai fi gata de sacrificiu? Nu cumva nu prea mai au pentru ce și pentru cine?
Sunt oameni și oameni. Unii pleacă la muncă în străinătate, se întorc și spun: „Părinte, mi se face dor și de mizeria din România, atât de mult vreau să revin…!”. Ar trebui ca preoții români să-și facă misiuni între românii din alte țări. Niciun suflet nu trebuie pierdut, vinovăția este colectivă. Da, oamenii sunt patrioți, sunt români, chiar dacă li se spune mereu că noi nu suntem nimic în Europa, că ne vom globaliza, că identitatea de neam e ca și pierdută…!
Nu piere ceea ce e clădit pe credință, pe valoare, pe tradiție. Avem patria pe care o merităm. Și avem, dragul meu, o țară frumoasă precum grădina Raiului, totul e să avem răbdare și putere să vedem aceste frumuseți, să nu ne lăsăm îmbătați de ideea că o rătăcire e mai importantă decât ceea ce avem sigur în destinul nostru, calitatea de român…
(Adrian Alui Gheorghe, Părintele Iustin și morala unei vieți câștigate, Editura Credința Strămoșească, p. 89)

Despre Arhimandritul Iustin Pârvu
Părintele Iustin s-a născut, conform Registrului Matricol al Mănăstirii Secu, la 10 februarie 1919, de ziua Sfântului Mare Mucenic Haralambie, în satul Poiana Largului (Petru Vodă), comuna Călugăreni (acum Poiana Teiului), judeţul Neamţ, în familia unor români ortodocşi foarte evlavioşi, şi a fost botezat cu numele Iosif. ...

Despre Adrian Alui Gheorghe
Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzești, județul Neamț. Absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași; doctor în filologie din anul 2004 cu teza „Tinerețe fără bătrânețe și sentimentul tragic al timpului”; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria A, în anul 2010; Cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț din anul 2005. Autor al mai multor cărți de poezie, eseu, teatru, publicistica. Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania in 2001 pentru volumul de poezie Îngerul căzut. Mai multe premii ale Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din Romania pentru poezie, proză, publicistică și eseu. Premiul „Balcanica” al poeților din Balcani, Brăila, 2010 etc. Dintre cărțile publicate: Titanic șvaițer. Momente si schițe ...