Pentru ce cinstim Sfânta Duminică?

Duminica, adică ziua a opta, simbolizează tainic viața veșnică cu Hristos, când toți cei mântuiți vom fi în Împărăția Cerurilor, înaintea tronului Preasfintei Treimi. Iată ce mare este însemnătatea Sfintei Duminici.

Cinstim Sfânta Duminică pentru că este ziua cea dintâi a creației lumii; pentru că este ziua în care a înviat Domnul din morți, biruind moartea, când a deschis Raiul care fusese încuiat din clipa izgonirii primilor oameni din Eden. Cinstim Sfânta Duminică pentru că în această zi, adică în Duminica Rusaliilor, S-a pogorât Duhul Sfânt peste Sfinții Apostoli și prin ei, peste toată lumea. De asemenea, cinstim Sfânta Duminică, prima zi a săptămânii, căci în această zi se săvârșea de către Apostoli Sfânta Liturghie, numită și frângerea pâinii, când se împărtășeau toți cu Trupul și Sângele Domnului.

Duminica mai este numită și ziua a opta, adică prima zi după sâmbătă, care este ziua a șaptea. Astfel, Duminica, adică ziua a opta, simbolizează tainic viața veșnică cu Hristos, când toți cei mântuiți vom fi în Împărăția Cerurilor, înaintea tronului Preasfintei Treimi. Iată ce mare este însemnătatea Sfintei Duminici.

 (Arhimandritul Ioanchie BălanCălăuză Ortodoxă în Familie și Societate, vol.I, Editura MMB, 2002, p.24)

De la același autor

Ultimele din categorie