Plictisit de locul de muncă?

Sentimentul de dragoste pentru aproapele trebuie să-l punem în practică la locul de muncă, indiferent cât de grea sau ușoară ni se pare sarcina pe care o îndeplinim acolo. Este locul unde putem practica ceea ce ne învață Domnul Hristos, adică să ne iubim unul pe altul, să evităm bârfa și să nu-i judecăm pe cei de lângă noi. Toate acestea necesită smerenie, care trebuie practicată cât mai des acolo unde muncim.

Din ce în ce mai multe persoane astăzi sunt nemulțumite de locul unde muncesc. Acestea susțin ba că sunt plictisite, ba că nu sunt tratate la fel cu colegii lor, că timpul trece de multe ori prea încet, și că abia așteaptă sfârșitul zilei de muncă. Însă sunt și numeroase persoane care-și iubesc locul de muncă. Sunt atât de absorbite de ceea ce fac la serviciu, încât de multe ori uită să mănânce la prânz. Cum poate oare cineva să-și transforme munca în ceva din care să aibă folos duhovnicesc?

Părintele Paisie Aghioritul ne îndeamnă astfel: Depinde de felul cum cineva își face treaba și de starea sufletească a fiecăruia. Dacă cineva muncește cu smerenie și dragoste, totul va fi luminos, plin de pace și bucurie, și își va găsi liniștea interioară făcând munca sa. Însă dacă cineva are gânduri de mândrie, imaginându-și că el lucrează mai bine decât alții, s-ar putea să dobândească un sentiment trecător de satisfacție, dar care nu-i va umple inima, pentru că sulfetul său nu-l va simți.

Pentru a simți bucurie în munca pe care o facem, trebuie să ne raportăm cu o atitudine corectă la aceasta. Părintele Paisie ne atenționează că dacă cineva nu muncește cu dragoste, unul ca acesta obosește repede, și se plictisește cumplit. Sentimentul de dragoste pentru aproapele trebuie să-l avem la locul de muncă, indiferent cât de neimportantă ni se pare sarcina pe care o îndeplinim acolo. Este locul unde putem practica ceea ce ne învață Domnul Hristos, adică să ne iubim unul pe altul, să evităm bârfa și să nu-i judecăm pe cei de lângă noi. Toate acestea necesită smerenie, care trebuie practicată cât mai des acolo unde muncim.

Dar ce putem face atunci când nu ne simțim bine la locul de muncă? Trebuie mai întâi să ne rugăm, ca Domnul nostru Iisus Hristos să-și reverse Harul Său peste noi, ca să găsim pacea și liniștea în locul unde muncim. Apoi să găsim o modalitate să îi iubim pe cei din jurul nostru, să dăm mulțumire lui Dumnezeu pentru toate și să căutăm să aducem bucurie și pace celor cu care ne înțelegem la serviciu, iar mai apoi să încercăm să ne împrietenim cu cei care ne urăsc. Cu smerenie și dragoste vom reuși să schimbăm orice loc de muncă greu și obositor într-unul plin de lumină și de bucurie duhovnicească.

De la același autor

Ultimele din categorie