Să ne oglindim pe noi înşine în ceilalţi

Dar până ne slobozim de slăbiciuni, trebuie să ne oglindim pe noi înşine în cusururile celuilalt şi să cercetăm unde ne aflăm. Dacă, de pildă, vedem în celălalt o slăbiciune, imediat să spunem: „Ia să văd, nu cumva o am şi eu?”. Iar dacă o avem, să ne nevoim să o tăiem.

Omul se vede mai bine pe sine atunci când se oglindeşte în alţii. Dumnezeu dă fiecărui om harisma ce-i trebuie ca să se ajute, indiferent dacă o pune în valoare sau nu. Dacă o pune în valoare, va ajunge la desăvârşire. Şi slăbiciunile sunt ale noastre. Fie că le-am dobândit din propria noastră neatenţie, fie că le-am moştenit de la părinţi, fiecare din noi trebuie să facă nevoinţă potrivită pentru a se elibera de ele. Dar până ne slobozim de ele trebuie să ne oglindim pe noi înşine în cusururile celuilalt şi să cercetăm unde ne aflăm. Dacă, de pildă, vedem în celălalt o slăbiciune, imediat să spunem: Ia să văd, nu cumva o am şi eu?. Iar dacă o avem, să ne nevoim să o tăiem.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti, Vol. III Nevoință duhovnicească, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 154-155)

De la același autor

Ultimele din categorie