„Cuvioasa Parascheva- Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român”

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

„Cuvioasa Parascheva- Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român”

Joi, 11 octombrie 2012, Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a găzduit lansarea oficială  a cărții „Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român”, scrisă de pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, și de pr. Cătălin Adumitroaiei. În cadrul evenimentului, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și-a lansat primele lucrări în format e-book, între care s-a numărat și varianta digitală a cărții mai sus menționate.

În cadrul manifestărilor culturale prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din anul acesta, la Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” a avut loc ieri, începând cu ora 17.00, lansarea oficială, dar și în format e-book, a cărții „Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român”, scrisă de pr. prof. dr. Ion Vicovan și de pr. Cătălin Adumitroaiei. Alături de această carte, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și-a lansat în premieră alte două lucrări în format digital, anume albumul „Sfânta Cuvioasă Parascheva multfolositoare” și „Viața Părintelui Cleopa”, autor arhim. Ioanichie Bălan. La eveniment au participat, pe lângă autorii lucrării, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor și starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Constantin Sturzu, Consilierul Cultural și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Iașilor,domnul Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și prof. univ. dr. Lucrețiu Bîrliba de la Facultatea de Istorie din Iași, alături de numeroși scriitori, profesori universitari, istorici, preoţi, teologi și studenți. În deschiderea manifestării, arhim. Nichifor Horia, moderatorul întâlnirii, a subliniat faptul că prin apariția cărților religioase în format e-book se arată „efortul Bisericii de a face cunoscut într-un mod facil învățătura ei plină de conținut și, în cazul cărților de față, faptul că Sfinții ne sunt aproape și nu se poticnesc de mijloacele moderne să ne bată la poarta sufletului și să aștepte strigătul nostru de bucurie de a ne alătura lor în a fi împreună cu Dumnezeu”.

„Cartea s-a dorit a fi un «act de euharistie» adus Sfintei”

Pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, în debutul cuvântului susținut, și-a prezentat co-autorul lucrării „Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român”, anume pr. Cătălin Adumitroaiei, absolvent al Facultății de Teologie din Iași și al Facultății de Istorie ieșene. În continuare, pr. decan a vorbit despre scopul cărții, care a fost acela „ de a face mai bine cunoscută istoria Sfintei Parascheva după aducerea la Iași a sfintelor ei moaște, care au avut un parcurs foarte interesant. În același timp, cartea s-a dorit a fi un «act de euharistie» adus Sfintei pentru tot ajutorul dat Moldovei și nu numai, dar și Celui care este «Unul Sfânt», pentru darul revărsat asupra noastră prin Sfânta Cuvioasă Parascheva. În plus, ca preot paroh al unei parohii cu hramul Cuvioasei, am avut și o obligație morală în a-i închina această carte Sfintei casnice a Moldovei, cum frumos este supranumită Sfânta Parascheva”.” Prin titlul lucrării, după spusele părintelui Vicovan, „s-a încercat sublinierea faptului că Sfânta Cuvioasă Parascheva are un specific aparte, care constă în popularitatea ei, atât în țară, cât și în străinătate, lucru confirmat de numărul imens de pelerini ce an de an și zi de zi vin să se reculeagă și să se roage la racla cu moaștele sfintei, dar și de vechimea icoanelor ce o reprezintă și de numărul mare de biserici ce o au ca ocrotitoare.

Cărți religioase în format e-book

În a doua parte a manifestării culturale, au fost lansate oficial primele lucrări în format digital apărute la Editura Doxologia. Directorul editurii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, domnul Cătălin Jeckel, a subliniat în cuvântul rostit cu această ocazie, necesitatea apariției variantei electronice a cărților religioase tipărite.

„În condițiile în care cărțile audio, dar și cele digitale, precum și dispozitivile electronice de lecturare nu mai sunt o noutate, şi fiind oarecum presaţi de necesitatea creşterii eficienţei misionare dar şi a randamentului economic, Editura Doxologia şi-a propus ca începând cu acest an să vină şi în întâmpinarea cititorilor de carte de spiritualitate ortodoxă, alţii decât cei cu care ne-am obişnuit până acum. În afara graniţelor ţării sunt peste 2.500.000 de români care au un contact mai rapid, în timp real, cu tehnica şi dispozitivele electronice pe care producători consacraţi le creează şi îmbunătăţesc cu repeziciune . În acelaşi timp, generaţiile de după ’80 manifestă o extraordinară receptivitate la tot ce este nou pe piaţa dispozitivelor electronice de tot  felul. Nu în ultimul rând există în România categoria românilor cu o putere de cumpărare peste medie care pot, au acces şi achiziţionează tot ce e nou pe piaţa HiTech din ţară ori din afară. Pentru toţi aceştia, şi nu numai vom încerca să le propunem începând cu acest an şi o ofertă de carte religioasă (spiritualitate ortodoxă, istorie bisericească, formare duhovnicească, liturgică, dogmatică etc.) în format digital. Fără doar şi poate vom continua atât publicarea cărţilor în forma clasică tipărită, cât şi în formă electronică/digitală, încercând să cultivăm încrederea câştigată a cititorilor noştri fideli, dar şi atragerea unui nou segment de cititori, cei de care aminteam anterior”, a spus directorul Editurii Doxologia.

La finalul întâlnirii, participanții au avut posibilitatea vizionării cărților în format e-book cu ajutorul unei tablete digitale.

Citește despre: