De 40 de ani, pelerin la Sfânta Parascheva

21 Octombrie 2018 13:47 Anda Elena Pintilie Vocea pelerinului

„Credem în Dumnezeu și în sfinții Lui! Dintotdeauna! Apoi, dacă nu credem în Dumnezeu, nu mai credem în nimic. Mai ales acum cum sunt vremurile astea, nu știu dacă mai putem sau nu crede în ceva, decât în Dumnezeu. Atât ne-a mai rămas.”

Mariana Culachi este din Tecuci. Merge întotdeauna cu bucurie în pelerinaje, la mănăstirile din toată țara, iar drumul spre Iași, la Sfânta Parascheva, îi este nespus de drag. „Ne rugăm la Cuvioasa ca să ne ajute. Pentru copii, pentru sănătate, pentru întărirea în credință, pentru luminarea minților, pentru iertare de păcate, pentru toate cele ne rugăm la Sfântă! Să mijlocească pe lângă Mântuitorul să fim sănătoși, să mergem mai departe, să putem străbate în viață tot ce avem de înfruntat, greu sau ușor”.

Alături de pelerinii care vin pentru prima dată la Sfânta Parascheva sau de numai câțiva ani, doamna din Tecuci uimește când mărturisește: „Vin la Sfânta de prin ’78. Deci de acum 40 de ani. Țin minte că atunci, prima dată, parcă era iarnă pe 14 octombrie. Căzuse o brumă puternică, eram înghețați, înghesuiți și emoționați, deopotrivă. Și de atunci vin continuu”.

Acum se bucură de buna organizare și de mulțimea de credincioși care, an de an se întoarce la picioarele Sfintei. „Credem în Dumnezeu și în sfinții Lui! Dintotdeauna! Apoi, dacă nu credem în Dumnezeu, nu mai credem în nimic. Mai ales acum cum sunt vremurile astea, nu știu dacă mai putem sau nu crede în ceva, decât în Dumnezeu. Atât ne-a mai rămas”, spune cu siguranță în glas femeia.

E veselă și plină de optimism. Nu o sperie drumurile, nici timpul lung petrecut la rând, la închinare. „Dar eu nici nu sunt obosită. Acum venim de la stâlpul 46. Deci am stat și la rând serios, după malul Bahluiului. Am stat de pe la 76 acum vreo 2-3 ani. Stăm de vorba, mai povestim, mai cântăm o cântare bisericească. Merită orice efort și orice jertfă Sfânta Parascheva, mai ales că ea ne este un bun prieten!”, a încheiat Mariana Culachi.

De la același autor

Ultimele din categorie