De ce apar şi cum se manifestă gastritele

Stil de viaţă

De ce apar şi cum se manifestă gastritele

Tratamentul cauzelor bolii constă în îndepărtarea factorilor care determină iritarea sau ulcerarea mucoasei gastrice. Vor fi eliminate alimentele sau lichidele prea reci sau prea fierbinţi, condimentele, medicamentele. Nu trebuie uitată eliminarea focarelor de infecţie dentară, sinusurile edemo-amigdaliene.

Cauzele care precipită, într-o mare măsură, instalarea gastritei sunt greşelile alimentare cantitative şi/sau calitative (mese neregulate, excese alimentare, alimente reci sau iritante, abuzul de grăsimi prăjite, afumături, dulciuri concentrate). De asemenea, o contribuţie însemnată au infecţiile respiratorii trenante, refluxul bilo-pancreatic în stomac, suferinţele hepatobiliare cronice, pancreatitele cronice, insuficienţa renală, poliartrita reumatoidă.

Unii dintre bolnavi sunt asimptomatici, iar alţii prezintă un sindrom dispeptic caracterizat prin:

- dureri epigastrice sau senzaţie de plenitudine epigastrică, precipitată de greşeli alimentare  sau stări conflictuale;

- apetit diminuat sau absent sau preferenţial pentru unele alimente sau repulsia faţă de altele (grăsimi, lapte, carne);

- vărsături cu miros acru, în cantitate mare sau redusă, care apar din cauza gravităţii tulburărilor funcţionale, motorii şi secretorii gastrice;

- greţuri, arsuri epigastrice;

- scădere în greutate;

- în perioada pre şi pubertară apar transpiraţii, paloare, tahicardie.

Simptomele clinice evoluează în episoade neregulate, cu durată şi incidenţă variabilă, iar în timp poate fi permanentă. Complicaţiile posibile pot fi: malnutriţia, malabsorbţia, anemia, ulceraţiile, hemoragia digestivă superioară.

Ca tratament igienico-dietetic se recomandă un regim de viaţă ordonat, cu respectarea orelor de somn şi veghe, evitarea eforturilor fizice şi psihice. Odihna activă, dar şi un psihic echilibrat au un rol important atât pentru menţinerea apetitului, cât şi pentru grăbirea procesului de vindecare a gastritei.

Regimul alimentar va fi variat şi compus din alimente bine tolerate. Vor fi evitate alimentele iritante pentru stomac: sosuri, conserve, condimente, rântaşuri, dulciuri concentrate. Ca alimente permise sunt: laptele, carnea de vită şi pasăre fiartă, grăsimi vegetale, untul proaspăt, oul fiert, supa de legume. Administrarea meselor se va face fracţionat, la ore regulate, urmate de repaus şi, eventual, comprese calde pe regiunea gastrică.

Ca regim alimentar, se va începe cu un regim lacto-făinos pe o perioadă de 6-7 zile, apoi se va adăuga supa de legume, carnea fiartă şi oul fiert.

Citește despre: