Despre dermatozele profesionale
Bolile cutanate profesionale sunt dermatoze determinate, în principal, de activitatea pe care o anumită persoană o desfăşoară la locul de muncă. Acestea reprezintă în general 25% din bolile profesionale şi sunt adesea subestimate, deoarece asocierea cu mediul de lucru nu este frecvent recunoscută.
Dermatozele profesionale, afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute în totalitate sau parţial de exercitarea unor profesii, sunt principalele afecţiuni ce pot apărea la locul de muncă, consecinţele fiind socioeconomice, dar şi psihosociale. „Cele mai frecvente afecţiuni sunt alergiile cutanate, iar cei mai frecvenţi alergeni sunt cromul, nichelul, cobaltul, răşinile sintetice, parfumurile şi lanolina. Cunoaşterea dermatozelor profesionale permite identificarea de măsuri eficiente pentru prevenirea şi tratarea bolilor“, consideră prof. dr. George Ţiplică, specialist în dermatologie, coordonator pentru România al EPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases).
Dermatita de contact reprezintă aproape 90% din tulburările pielii dobândite la locul de muncă, fiind împărţită în dermatită de contact iritativă şi alergică. Ambele au ca rezultat o reacţie inflamatorie a pielii, cu semne clinice caracteristice (eritem, edem, vezicule, descuamare, prurit).
Alte afecţiuni cutanate cauzate de ocupaţie sunt urticaria sau chiar cancerul de piele, cauzat de expunerea la ultraviolete.
Din păcate, persoanele afectate de aceste boli nu sunt informate corespunzător, educaţia lucrătorilor după un ghid dermatologic constituind prioritate. „Dermatozele profesionale sunt principalele afecţiuni ce apar la locul de muncă. În Europa, aceste afecţiuni generează pierderi de peste 5 miliarde de euro anual, în principal prin scăderea productivităţii întreprinderilor mici. Pentru cei afectaţi, evoluţia cronică a bolii determină suferinţă severă şi chiar pierderea locului de muncă“, suţine prof. Ţiplică.
Prevenirea bolilor cutanate ocupaţionale reprezintă o măsură importantă şi eficientă la locul de muncă, dar până acum acest lucru nu a fost pe deplin cunoscut. Tocmai de aceea, Academia Europeană de Dermato-Venerologie (EADV) a lansat, începând din 2010, în 23 de ţări, campania de prevenţie „O piele sănătoasă la locul de muncă“. Scopul acestei campanii este de a sensibiliza opinia publică şi politică cu privire la impactul sever al afecţiunilor dermatologice ocupaţionale şi la modalităţile prin care acestea pot fi prevenite.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro