Despre neascultare
Dacă nu asculţi de cei pe care i-a rânduit Dumnezeu să asculţi, este uşor de înţeles că asculţi de satana.
- Dragă, dacă nu asculţi de cei pe care i-a rânduit Dumnezeu să asculţi, este uşor de înţeles că asculţi de satana. Dacă spune: Cine ascultă de voi, de Mine ascultă, care e un lucru precizat, şi nu se ascultă de cel care are această competenţă, atunci omul cu siguranţă ascultă de satana. Dar el zice: „Ba nu! Eu nu ascult de dracul!” „Ba da, asculţi! Căci starea ta de neascultare e o stare drăcească”.
Şi, mai mult, Pravila Bisericească spune că dacă se continuă cu împotrivirea faţă de ascultare, îl pune în rândul păgânilor.
Vă povestesc despre o poziţie extremă, în care se arată cât de necesară e ascultarea. Pe un frate, pentru ascultare, îl îndemna stareţul să fure. Şi după aceea, părintele dădea pe ascuns înapoi. Până unde merge ascultarea? Încât părintele făcea lucrul acesta: îi încerca ascultarea. Însă este riscant. Dacă părintele acela a făcut-o, a făcut-o căci ştia cu cine o face. Dar e riscant să trimiţi să fure, pentru că trebuie să-l pui în temă şi pe el mai târziu, pentru a nu se sminti. Şi nu era nici o pagubă, pentru că dădea lucrurile înapoi. Dar, vezi, îi încerca ascultarea!
(Arhim. Ioanichie Bălan, Ne vorbeşte Părintele Arsenie (Papacioc), vol. I, Ed. Episcopiei Romanului, 1996, p. 117)
Rămâi aproape de Cel care te iubește și te va iubi mereu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro