Despre pancreatită – tipuri și simptome

Stil de viaţă

Despre pancreatită – tipuri și simptome

    • Despre pancreatită – tipuri și simptome
      Despre pancreatită – tipuri și simptome

      Despre pancreatită – tipuri și simptome

Pancreatita este o afecţiune gravă a pancreasului, care ocupă o pondere importantă în patologia digestivă.

Boala constă dintr-o inflamaţie rapidă a ţesutului glandular, cu modificări degenerative, din cauza activării, în exces, a enzimelor şi revărsării lor în ţesutul pancreatic, pe care îl distruge, treptat, prin autoliză fermentativă şi necrozare.
Boala poate să apară după alte afecţiuni maladive: hepatobiliare (hepatită, icter, litiază biliară, colecistite), gastroduodenale (ulcere gastrice şi duodenale cu perforarea peretelui posterior al abdomenului) sau după boli infecţioase (parotidă epidemică, febră tifoidă) etc.
După modul de manifestare, pancreatitele pot fi acute sau cronice.

Pancreatita acută: este o suferinţă digestivă dramatică, ce poate duce la decesul bolnavilor în 20% din cazuri.

Frecvenţa pancreatitei acute în lume variază în funcţie de zona geografică, de la 100/milion de locuitori din S.U.A., până la 280/milion de locuitori în Danemarca. În fiecare an sunt înregistrate aprox. 180.000 cazuri de pancreatită acută.
În ultimii 20 de ani, frecvenţa medie a crescut pe glob, fiind de 60-2.000 de cazuri la un milion de locuitori, mult mai ridicată la bolnavii de SIDA (peste 40.000 de cazuri la un milion). Frecvenţa bolii a crescut mai mult în ţările din Europa de vest, din cauza unui consum exagerat de grăsimi, fripturi, alcool şi tutun. În India şi unele ţări din Africa, pancreatita este declanşată de malnutriţia pe o perioadă lungă de timp.

În România, frecvenţa este mică (77 de cazuri la un milion de locuitori), dar mortalitatea este destul de ridicată, cu pondere maximă în jurul vârstei de 35 de ani la bărbaţi şi 55 de ani la femei.

Forma acută a bolii poate fi catarală sau hemoragică.

Pancreatita acută catarală

Se mai numeşte pancreas infecţios Klippel şi apare în urma unor infecţii bacteriene sau virotice (pneumococi, streptococi), care declanşează stări de dizenterie sau septicemie.

Simptomele de manifestare constau din inflamarea şi întărirea pancreasului, dureri cu apăsare în epigastru, care pot să dureze timp de câteva ore sau zile, subicter şi digestie incompletă. Evoluţia bolii este benignă şi are vindecare relativ rapidă.

Pancreatita acută hemoragică

Este o boală foarte gravă, cu o declanşare bruscă, caracterizată prin dureri violente epigastrice, supraombilicale, cu iradieri în partea stângă, mai ales la persoane obeze şi gurmanzi, greţuri, vărsături frecvente, balonări, gaze, febră, transpiraţii reci, scăderea tensiunii arteriale şi a pulsului, hiperglicemie, agitaţii, nas subţiat şi ochi încercănaţi.

Afecţiunea este provocată în urma dereglării mecanismelor de apărare, permiţând enzimelor din interiorul pancreasului să distrugă ţesutul glandei. În consecinţă, apar leziuni edematoase, necrotice şi hemoragice, mai frecvente la bărbaţii alcoolici cu vârste între 35-50 de ani şi la femei cu vârste peste 55 de ani. Pancreatita de etiologie litiazică apare mai frecvent la femei după vârsta de 50 de ani, care acuză dureri persistente la nivelul vezicii biliare. Durerea poate să dureze 12-40 de ore, finalizate uneori cu episod sincopal.

(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: