Din gânduri izvorăsc toate – și bine, și rău

Cuvinte duhovnicești

Din gânduri izvorăsc toate – și bine, și rău

    • femeie cu mâna la față
      Din gânduri izvorăsc toate – și bine, și rău / Foto: Oana Nechifor

      Din gânduri izvorăsc toate – și bine, și rău / Foto: Oana Nechifor

Prin gândurile noastre virtuoase, pașnice, liniștite și desăvârșite ne influențăm și pe noi înșine și răspândim această pace pretutindeni în jur, și în familii, și în societate, și oriunde.

Din gânduri izvorăsc toate, și bine și rău. La fel se împlinesc și gândurile noastre. Și astăzi vedem cum tot ceea ce este creat aici pe pământ și în cosmos, este gândul lui Dumnezeu înfăptuit în timp și în spațiu. Și noi suntem creați după chipul lui Dumnezeu. Mare dar a primit neamul omenesc, iar noi nu înțelegem aceasta. Și nu înțelegem că prin gândurile noastre îi influențăm pe ceilalți. Poate fi un bine mare sau un rău mare: totul depinde de gândurile și de dorințele noastre.

Prin gândurile noastre virtuoase, pașnice, liniștite și desăvârșite ne influențăm și pe noi înșine și răspândim această pace pretutindeni în jur, și în familii, și în societate, și oriunde. Acestea lucrează nu numai pe pământ, ci și în univers. Dacă ne preocupă gânduri negative, acela ne este un mare rău. Când în noi este sălășluit răul, el se răspândește și în jur, în familie, în mediul în care ne aflăm. Iată, putem fi un bine mare sau un rău mare. Și cât e de bine să fii om bun, pentru binele tău, omule!

(Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Pace și bucurie în Duhul Sfânt, Editura Predania, București, 2010, p. 11)

Citește despre: