„Doamne, de cele ascunse ale mele curățește-mă!” ‒ o rugăciune deosebit de puternică

Cuvinte duhovnicești

„Doamne, de cele ascunse ale mele curățește-mă!” ‒ o rugăciune deosebit de puternică

    • preot discutând
      „Doamne, de cele ascunse ale mele curățește-mă!” ‒ o rugăciune deosebit de puternică / Foto: Oana Nechifor

      „Doamne, de cele ascunse ale mele curățește-mă!” ‒ o rugăciune deosebit de puternică / Foto: Oana Nechifor

Nu ajunge să ne cercetăm pe noi înșine, bizuindu-ne doar pe propria noastră judecată, și să nu descoperim în noi nicio vină. Trebuie să ne cercetăm starea în lumina poruncilor lui Hristos, ca să vedem cum vrea El să fim cu adevărat.

Îmi aduc aminte de o doamnă pe care o stimam foarte mult, fiindcă mă ajutase de multe ori atunci când veneau la mine oameni cu probleme mari; era o femeie deosebită, foarte evlavioasă și jertfitoare. O dată, nu știam cum să-l ajut pe un tânăr care avea probleme cu drogurile; doamna respectivă s-a oferit să-l ia la ea acasă pentru șase luni, până ce a depășit starea critică și a putut să se integreze din nou în societate. Slavă Domnului, până acum totul a mers foarte bine cu acel tânăr. Este căsătorit și are trei copii. Aveam, așadar, mare respect și admirație pentru această doamnă. Într-o zi, a venit la mine și mi-a spus:

‒ Nu știu ce se întâmplă, dar mă rog și sufletul nu-mi este împăcat. Îmi cercetez cugetul și nu văd unde am greșit. Spuneți-mi ce să fac.

Nu știam ce să-i răspund; eu aveam numai admirație pentru dânsa. În acel moment Dumnezeu m-a ajutat, dându-mi un cuvânt pentru ea. I-am zis:

‒ Nu ajunge să ne cercetăm pe noi înșine, bizuindu-ne doar pe propria noastră judecată, și să nu descoperim în noi nici o vină. Trebuie să ne cercetăm starea în lumina poruncilor lui Hristos, ca să vedem cum vrea El să fim cu adevărat. Așa că strigați către El: „Doamne, de cele ascunse ale mele curățește-mă!”. Rugați-vă astfel și Domnul vă va descoperi unde v-ați poticnit. 

‒ Bine, a încuviințat ea.

Peste trei zile a venit din nou și mi-a spus:

‒ Acum știu. Dumnezeu mi-a arătat unde am greșit! și mi-a mărturisit care era greșeala.

Bineînțeles că citisem versetul respectiv în psalmi (Psalmi 18, 13), dar nu-l folosisem niciodată, nici măcar nu mă gândisem vreodată la el. Dar Dumnezeu mi l-a descoperit tocmai în clipa aceea, ca să-l pot spune doamnei respective.

(Arhimandritul Zaharia Zaharou, Adu-ți aminte de dragostea cea dintâi (Apocalipsa 2, 4-5) – Cele trei perioade ale vieții duhovnicești în teologia Părintelui SofronieEditura Doxologia, Iași, 2015, pp. 345-346)