Tezaurul pierdut al Castelului de la Miclăușeni

Documentar

Tezaurul pierdut al Castelului de la Miclăușeni

    • Tezaurul pierdut al Castelului de la Miclăușeni
      Tezaurul pierdut al Castelului de la Miclăușeni

      Tezaurul pierdut al Castelului de la Miclăușeni

Pe timpul logofătului Dimitrie Sturza, Castelul de la Miclăușeni adăpostea una dintre cele mai mari și mai valoroase biblioteci din Moldova, colecţia de cărţi numărând peste 60.000 de exemplare, multe dintre ele ediţii princeps sau rarisime. Colecții de arme și costume medievale complete, pentru cal și călăreț, colecție de bijuterii și un Museum Familiarum, care conținea piese rare arheologice, numismatice și epigrafice, toate acestea formau tezaurul familiei Sturza de la Miclăușeni, dispărut aproape în totalitate în negura timpurilor vitrege.

Vestita bibliotecă miclăușeană a fost inițiată de logofătul Dimitrie Sturza, cel care a devenit stăpân pe această moșie în anul 1781. Acesta și-a format o cultură bogată, iar fiii săi, Alecu Sturza Miclăușanu și Costache Sturza Șcheianu, școliți în Germania, vor moșteni pasiunea bibliofilă a tatălui și vor continua să colecționeze cărți și manuscrise rare al literaturii românești și străine. 

În interiorul Castelului de la Miclăușeni puteau fi admirate pe atunci și colecții de arme și costume medievale complete, pentru cal și călăreț, din secolul al XVI-lea. Mai existau și o colecție de bijuterii și un Museum Familiarum, care conținea piese rare arheologice, numismatice și epigrafice (topoare de cremene, tunuri de cireș, puști cu cremene, pistoale turcești, un pomelnic din vremea lui ȘtefanTomșa II, pietre tombale, piese cu inscripții de la unele construcții dispărute ș.a.).

După anul 1944 au mai rămas doar opt pietre cu inscripții și o stemă domnească, îngropate în zid, care se păstrează și astăzi. Castelul a avut și o colecție de busturi din marmură de Carrara și de tablouri vechi în ulei, reprezentând strămoși ai familiei Sturza, picturi dispărute după 1944 din podul castelului, unde se aflau majoritatea valorilor de artă.

Citește despre: