Valori de artă ale bisericii Mănăstirii Miclăușeni

Documentar

Valori de artă ale bisericii Mănăstirii Miclăușeni

    • Valori de artă ale bisericii Mănăstirii Miclăușeni
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Timpul nu le-a șters. Oamenii buni le-au păzit și ni le-au dăruit și nouă, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. E vorba de valorile de artă ale Mănăstirii Miclăușeni, păstrate, în parte, în biserica acesteia.

În pronaosul lăcașului de închinare, de o parte și de alta, se păstrează icoanele Mântuitorului Iisus Hristos și cea a Buneivestiri, în suport de lemn sculptat. În naos putem admira icoana mare a Maicii Domnului, pictată pe lemn, aflată în iconostas de lemn poleit, cu coloane sculptate.

În altarul bisericii de la Miclăușeni se află câteva obiecte liturgice, donate de membri ai familie Sturza. Dintre acestea, amintim: un vas pentru anaforă, cu picior, inscripționat în slavonă, donație a lui Ioan Sturza, 1784; o cutiuță pentru păstrarea a două Sfinte Agnețe, pentru Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, semnată Ioan C Sturza, 1781; cărți de ritual, precum Evanghelia de la Neamț, datată 1845, cu caractere chirilice, îmbrăcată în piele; Liturghiere în slavonă, Iași, 1745; Penticostar în slavonă, Neamț, 1834; Cazanii, în slavonă – Râmnic, 1754, și în latină - București, 1898; Triod în slavonă, Neamț, 1747, donat de Ioan Sturza în 1748; Minee pe toate lunile anului, din aceeași perioadă; Catavasier în slavonă, Sibiu, 1817; Idiomelar în slavonă, Neamț, 1847; Prohod în slavonă, Buzău, 1836; Irmologhion în slavonă, Iași 1848; Te-Deum, Octoih, Molitfelnic, Iași, 1828.

Cununiile de argint ale Mariei și George Sturza, păstrate în biserica de la Miclăușeni

Alături de acestea se află pomelnicul familiei Sturza, cu decorația „Trecerea Dunării 1877”, așezată pe pomelnic și un epitaf brodat de maica Mitrodora Calinovici în 1880, în ramă de lemn.

Mai există și o serie de obiecte care prezintă o deosebită valoare, salvate de Ecaterina, înainte de desființarea mănăstirii în anul 1953. Este vorba despre icoana Maicii Domnului îmbrăcată în argint, provenită din paraclisul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Mănăstirii Neamț, dăruită bisericii din Miclăușeni de mitropolitul Veniamin Costachi. Icoana era împodobită cu perdele brodate cu chipul Maicii Domnului. De asemenea, mai amintim icoana Buneivestiri, ferecată în argint, donată de maica Mitrodora Calinovici; o Evanghelie de Iași, datată 1762, în pluș și ferecată în argint aurit, a Mitropolitului Gavriil; o Evanghelie în grecește, datată 1769, cu coperți din argint aurit, decorată cu cinci icoane și cununiile de argint ale Mariei și George Sturza.