Două decenii de cotidian ortodox dintr-un secol al Patriarhiei Române

Cuvântul ierarhului

Două decenii de cotidian ortodox dintr-un secol al Patriarhiei Române

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat vineri la deschiderea Colocviului Național „Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române”. În mesajul transmis invitaților, Preafericirea Sa a evidențiat că „pe temelia celor aproape 6.000 de ediții publicate până acum, Ziarul Lumina este chemat să cultive legătura dintre statornicie și înnoire, dintre fidelitatea față de dreapta credință și trezvia presei într-un univers multicultural și în permanentă tranziție”.

În săptămâna în care am început sărbătorirea Centenarului Patriarhiei Române, cotidianul Ziarul Lumina împlinește două decenii de la apariția primului număr, luni, 7 februarie 2005. Ziua în care al cincilea patriarh al României, de fericită memorie, Teoctist Arăpașu (1915-2007), împlinea 90 de ani, a fost și ziua de lansare a cotidianului creștin, aici, la București, ca dar simbolic al Mitropoliei de la Iași pentru întreaga Biserică.

Era, de fapt, realizarea unui proiect misionar întrevăzut încă din anii unificării bisericești, aflat alături de alte proiecte mărețe, precum edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, pe agenda primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. Odată cu multiplicarea numărului de publicații tipărite în cel de-al doilea deceniu al secolului XX, găsim exprimată în paginile revistei Biserica Ortodoxă Română și în articole din alte periodice ecleziastice dorința explicită de a avea un cotidian al Bisericii.

Această dorință a înaintașilor noștri s-a împlinit în urmă cu douăzeci de ani prin înființarea la Iași a cotidianului Lumina, cu difuzare regională în primii doi ani și apoi cu extindere la nivel național, iar prin prezența în spațiul virtual la nivel mondial.

Cea mai dinamică parte din triada Publicațiilor LUMINA, Ziarul Lumina își desfășoară activitatea în armonie cu Lumina de Duminică și Vestitorul Ortodoxiei. Totodată, menținând tradiția presei scrise, ziarul își corelează activitatea cu periodicele centrale ale Patriarhiei Române și cu publicațiile eparhiale. Prin intermediul ediției online și al paginilor din rețelele sociale, ziarul conlucrează cu toate componentele Centrului de presă BASILICA, audiovizuale și digitale.

Din cei 100 de ani ai Patriarhiei Române, cronica detaliată a ultimelor două decenii poate fi scrisă detaliat prin texte și imagini din Ziarul Lumina. În același timp, împlinirea rolului de cotidian bisericesc se împletește cu deschiderea spre dialog cu societatea și promovarea perspectivelor creștine asupra multor teme de actualitate din lumea de azi: sănătatea sufletească și trupească, educația și catehizarea noilor generații, viața de familie, consecințele spirituale și sociale ale migrației persoanelor, provocările legate de secularizare și globalizare, pastorația ortodoxă în diaspora, impactul noilor tehnologii asupra comportamentelor personale și de grup, dialogul dintre știință, filosofie și teologie, cooperarea interortodoxă, dialogul interconfesional și interreligios ș.a.

La eforturile echipei redacționale și tehnice consolidate în aceste două decenii se adaugă contribuții  ale unor colaboratori de prestigiu, ierarhi  din țară și din diaspora, academicieni, profesori de teologie și din alte domenii ale cunoașterii, istorici, medici, pedagogi, scriitori și artiști cu convingeri creștine.

Pe temelia celor aproape 6000 de ediții publicate până acum, Ziarul Lumina este chemat să cultive legătura dintre statornicie și înnoire, dintre fidelitatea față de dreapta credință și „trezvia” presei într-un univers multicultural și în permanentă tranziție.

La acest moment aniversar prilejuit de organizarea Colocviului de presă cu tema „Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române”, aducem rugăciune de mulțumire Preasfintei Treimi pentru toate darurile luminoase revărsate în sufletele oamenilor prin paginile publicațiilor noastre tipărite și prin noile mijloace de comunicare, în primii 100 de ani de patriarhat.

În mod special, la două decenii de la înființarea Ziarului Lumina, adresăm felicitări ostenitorilor și colaboratorilor de azi ai cotidianului Patriarhiei Române, unic în toată lumea ortodoxă a timpului nostru. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, „Lumina lumii” (Ioan 8, 12), să binecuvinteze pe toți cititorii și susținătorii ziarului, cu bucuria și pacea Duhului Sfânt.

Cu multă prețuire și părintești binecuvântări,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române