Dulceață de portocale cu vanilie
Dulci-acrișoare și aromate, portocalele ne aduc aminte de copilărie și de prăjiturile aburinde ale bunicii.
Vă propunem astăzi o rețetă de dulceață care poate fi folosită chiar și la prepararea torturilor sau a prăjiturilor. Un avantaj mare al acestei bunătăți este că poate fi făcută în orice perioadă a anului.
Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 kg de portocale dulci, zemoase, organice
- o păstaie de vanilie
- sucul unei lămâi
- 500-700 g de zahăr.
Spălați bine coaja portocalelor, după care ștergeți-le cu un prosop de bucătărie absorbant și lăsați-le vreo 10-15 minute la zvântat. Decojiți apoi coaja portocalelor cu grijă, pentru a nu îndepărta și din partea albă. Puneți coaja într-un robot de bucătărie împreună cu 200 g de zahăr și mixați până când coaja este foarte fin mărunțită.
Curățați apoi portocalele de coaja albă, inclusiv membranele subțiri de pe fiecare felie, îndepărtând toate semințele. Puneți pulpa într-o oală încăpătoare, ca atare, tăiată cubulețe sau pasată, adăugați zahărul aromatizat cu portocale, sucul de lămâie și păstaia de vanilie tăiată pe lung, curățată de semințe sau mărunțit extrem de mărunt odată cu zahărul și coaja de portocală.
Puneți oala la fiert, la foc moderat până ce dă în clocot, moment în care dați focul la mic și lăsați să fiarbă până ce apa se evaporă și dulceața capătă consistență. Înlăturați periodic spuma care se ridică la fierbere. Când dulceața aproape capătă consistența dorită, gustați-o și potriviți-o de zahăr. În funcție de cât de dulci sunt fructele și de gustul fiecăruia, cantitatea de zahăr poate varia. În final, dulceața trebuie să fie dulce-acrișoară.
Mai lăsați să fiarbă câteva minute după ce ultima tranșă de zahăr adăugat s-a dizolvat complet, îndepărtați păstaia de vanilie și transferați dulceața în borcane din sticlă sterilizate, fierbinți. Sigilați-le imediat cu capace sterilizate și întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru 5 minute. Întoarceți apoi borcanele cu capacul în sus și înveliți-le cu o pătură groasă. După ce borcanele sunt complet reci, le puteți muta în cămară.
*Puteți folosi și portocale roșii, culoare dulceții fiind una rubinie, foarte frumoasă. De asemenea, mai puteți adăuga la procesul de fierbere un baton de scorțișoară, 1-2 cuișoare sau 1-2 bucăți de anason stelat.
Poftă bună!
Humus libanez
Paste cu roșii și ardei copți
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro