După 523 de ani, Sfântul Ștefan cel Mare ctitorește o nouă biserică la Iași
După zece ani de la înființarea parohiei și opt de la punerea temeliei, biserica Sfântului Voievod Ștefan așteaptă cel mai important moment din istoria sa. Împodobit cu o pictură luminoasă, cu o catapeteasmă ce amintește de vechile ctitorii românești, lăcașul este gata să primească binecuvântarea și harul lui Dumnezeu. Clipele de mulțumire, de ofrandă liturgică vor fi trăite de întreaga capitală a Moldovei în ziua de luni, 13 octombrie 2014.
„Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre”.
Sunt cuvinte ce însuflețesc orice slujbă de sfințire a unei noi biserici,sunt cuvinte ce reprezintă bucuria pe care o trăiește Biserica în cele mai importante clipe din istoria unei comunități liturgice. Zidirea unei biserici şi sfinţirea ei înseamnă un moment sfânt şi solemn, prin care se aduce mulţumire lui Dumnezeu, pentru tot ceea ce s-a realizat. În acelaşi timp, se cere harul Lui sfinţitor peste această lucrare – ofrandă a clerului şi a credincioşilor.Astfel de sentimente trăiește, în aceste zile, o mai tânără comunitate creștină din capitala Moldovei. Aceasta, în opt ani, a adus lui Dumnezeu ofrandă o frumoasă biserică închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, dar și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
În centrul teologiei creștine se află învățătura despre sfințenia lui Dumnezeu, împărtășită oamenilor. Sfinții, casnici ai lui Dumnezeu și prieteni ai oamenilor, au menirea de a mijloci în fața lui Dumnezeu pentru noi. Mai simplu, sfinții, alături de Maica Domnului, sunt ajutătorii noștri. Nimic nu facem fără ajutorul lor. Viața de zi cu zi a creștinilor este „împreună pe cale cu sfinții”, așa cum afirma Sfântul Ioan Gură de Aur. Problemele pe care le întâmpinăm, dar și toate reușitele noastre sunt o simbioză și o conlucrare dintre noi și sfinți.
Astfel s-a ajuns ca fiecare biserică să fie pusă sub ocrotirea unui sfânt, cinstit ca păzitor, ocrotitor și binefăcător al acelui lăcaș. Cler și popor, creștinii au avut conștiința că sfinții ocrotitori sunt cei care, în taină, au ajutat la ridicarea și ctitoria noilor biserici.
Așa s-a întâmplat și în capitala Moldovei. Istoria poporului nostru a reținut faptele mărețe ale Voievodului Ștefan. Nu este colț de Moldovă în care să nu găsești ceva ridicat și făurit de acest Sfânt. Vorba marelui istoric Nicolae Iorga: „Românul îi atribuie tot ce-i pare curios, mare, vitejesc şi chiar neînţeles. Orice cetate, orice zid, orice val, orice şanţ, întreabă-l cine l-a făcut, el îţi va răspunde: Ştefan cel Mare! Orice pod, orice biserică, orice fântână, orice curte sau palat vechi, el le va raporta eroului său. Orice bunătate, orice aşezământ ale cărui rămăşiţe mai tărăgănează până astăzi, orice legiuire omenească, orice puneri la cale înţelepte, Ştefan-vodă le-a urzit. În sfârşit, acest domn pentru moldoveni rezumă toate isprăvile şi instituţiile făcute în cinci veacuri…”.
A ctitorit 44 de biserici și mănăstiri, una dintre ele rămânând mărturie și la Iași – biserica Sfântului Nicolae Domnesc. Finalizată între anii 1491-1492, biserica a fost ridicată de Ștefan cel Mare, spre „pomenirea şi întru ruga Sfântului ierarh şi făcător de minuni Nicolae, pentru pomenirea celor adormiţi, unde sunt şi părinţii şi fratele nostru şi pentru sănătatea domniei noastre şi copiilor noştri”.
După 523 de ani, Sfântul Voievod Ștefan ce Mare a ridicat o nouă biserică la Iași! Mintea omului modern se va întreba: cum este posibil acest lucru? Dacă Ștefan este în rândul sfinților, cum a mai ridicat o biserică în zilele noastre?
O biserică născută din voința Sfântului Ștefan cel Mare
Aflată întru-un cartier cu multiple nevoi sociale, biserica de pe Aleea Rozelor numărul 7C a fost răspunsul la rugăciunile credincioșilor din zonă – mai ales ale bătrânilor, cărora le era imposibilă mergerea la o biserică de pe o distanță mai mare. În anul 2004, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, văzând dorința credincioșilor, a aprobat înființarea unei noi parohii. A fost semnat certificatul de naștere dar, apoi, a urmat o poveste lungă. O poveste desprinsă parcă din anii comunismului, când bisericile erau oprimate. După numirea părintelui Mihai Eduard Doroșincă și identificarea terenului viitoarei biserici, s-au găsit și vocile potrivnice… din răutate sau din interese economice. În vâltoarea lucrurilor, Părintele Mitropolit a exclamat: „Dacă va fi voia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare ca acolo să fie biserică, va fi biserică! Să nu vă temeți!”.
A fost voia Sfântului ca, la Iași, el să mai ridice încă o biserică! La ceas de vecernie, în ziua de 9 iulie 2006, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor impresionant de preoți, diaconi și o mulțime de credincioși a săvârșit slujba de sfințire a locului bisericii închinate Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu voia bunului Dumnezeu, în ziua de 15 iulie 2006 au demarat lucrările de construcție ale noii biserici. O comunitate nouă și un preot tânăr s-au strâns în jurul dumnezeiescului Altar, găzduit o vreme într-o capelă parohială. De la zi la zi, biserica formată din suflete însetate de Dumnezeu, dar și biserica de zid au început să prindă contur. Au mers mână în mână, firesc am spune, însă jertfa o știu doar părintele, familia și colaboratorii săi.
Din primele zile ale anului 2007 au început, în mod alert, lucrările la biserică. În doar un an, biserica era înălțată! La începutul lui 2008 a venit vremea tencuielilor interioare și exterioare, tot atunci fiind realizate șarpanta și învelitoarea din tablă de cupru.
În doar doi ani, tânăra comunitate, devenită o adevărată familie, s-a mutat acasă, în biserica Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Pe 2 iulie 2008, deși locașul nu era finalizat, a fost amenajat interiorul, astfel încât să poată fi sărbătorit primul hram. În același an, în ziua de14 august, a început oficierea slujbelor religioase în noua biserică, deși lucrările erau în plină desfășurare.
Printre schele interioare și exterioare, printre mortar și frescă, Liturghia a fost centrul parohiei. Însă, a mai fost ceva care a făcut ca această biserică să pulseze de viață – activitatea socială, filantropică și culturală.
O parohie vie pe tărâm social și cultural
Încă din prima clipă, părintele Mihai Eduard Doroșincă a strâns în jurul său tinerii parohiei. Ei au fost sufletul activităților ce au urmat. La început, a părut o nebunie să începi activități sociale cu aproape nimic. Însă, dragostea tinerilor și spiritul de inițiativă al părintelui au făcut ca, în doar șase ani, parohia să desfășoare o mulțime de proiecte ce au avut în vedere ajutoarea celor în nevoie și suferință. Parcă nu îți vine să crezi că o parohie mică și tânără poate face atâtea: Campanie antifumat – grupuri de suport pentru liceeni şi advocacy, proiect transfrontalier desfăşurat în cadrul Programului de Vecinătate România - Republica Moldova; Campanie de informare pentru prevenirea instituţionalizării bătrânilor şi de conştientizare a populaţiei privind importanţa sprijinului din partea familiei; Centru de zi pentru persoane vârstnice, proiect european finanţat prin Programul Phare 2006, implementat în perioada 2008-2009; Tinerii spun nu violenţei, proiect european finanţat prin Programul Comisiei Europene Tineret în Acţiune, O nouă şansă pentru bătrânii din zona transfrontalieră Iaşi-Soroca, proiect european finanţat prin Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova, 2007- 2013, proiect de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, implementat în perioada mai 2011 - martie 2012; Informează-te şi acţionează, proiect european finanţat prin Programul Comisiei Europene Tineret în Acţiune; Continuitate şi creativitate în cântările corale liturgice româneşti contemporane, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, implementat în perioada iunie - octombrie 2013. Mai mult, parohia Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt este furnizor de servicii sociale acreditat şi furnizor de formare profesională autorizat. Asistenţă socială şi suport pentru persoane şi familii aflate în dificultate, Asistenţă socială şi suport psiho-socio-medical pentru persoane vârstnice în sistem centru de zi, Servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru persoane aflate în dificultate, acestea sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate de tânăra parohie, o liturghie după Liturghie.
În așteptarea sfințirii
După zece ani de la înființarea parohiei și opt de la punerea temeliei, biserica Sfântului Voievod Ștefan așteaptă cel mai important moment din istoria sa. Împodobit cu o pictură luminoasă, cu o catapeteasmă ce amintește de vechile ctitorii românești, lăcașul este gata să primească binecuvântarea și harul lui Dumnezeu. Clipele de mulțumire, de ofrandă liturgică vor fi trăite de întreaga capitală a Moldovei în ziua de luni, 13 octombrie 2014. Atunci, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de cler și credincioși va face din noua ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan o poartă a cerului. O poartă deschisă pentru tot sufletul care îi va trece pragul spre Împărăția lui Dumnezeu.
„Sinodul de la Iași”, zugrăvit în biserica Mănăstirii Frumoasa
Sfânta Teofana, împărăteasa ‒ drumul spre sfințenie
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro