Episcopul Basarabiei de Sud, prezent la două mănăstiri nemțene
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit sâmbătă, 7 septembrie, la Mănăstirea Pângărați, cu prilejul prăznuirii Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie, ocrotitorii așezământului monahal. Duminică, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ierarhul oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria, cu ocazia hramului istoric.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Părintele Episcop Veniamin a fost prezent la sfârșitul săptămânii trecute la două așezăminte monahale nemțene istorice, cu ocazia celebrării hramului. La Mănăstirea Pângărați, Preasfinția Sa a vorbit despre viețuirea Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie și despre vetrele monahale care au existat în zona Neamțului în secolele trecute, arătând tradiția isihasta locală și importanța ei pentru păstrarea dreptei credințe și a spiritualității ortodoxe. A îndemnat pe cei prezenți să urmăm exemplul cuvioșilor și să-i avem ca modele de viețuire și rugători la Tronul lui Dumnezeu. La final, ierarhul l-a felicitat pe părintele stareț Petroniu Marin și obștea monahală cu ocazia hramului, dar și pe credincioșii prezenți, mulțumind Părintelui Mitropolit pentru binecuvântarea de a participa la sărbătoarea mănăstirii nemțene.
Sărbătoare la Mănăstirea Sihăstria
Duminică, Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihastria din comuna Vânători-Neamț, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului. În această zi de sărbătoare, la Sfânta Liturghie au participat mulțime de pelerini, prieteni și fii duhovnicești ai mănăstirii, care au venit să se roage împreună cu obștea monahală și să o cinstească pe Maică Domnului, protectoarea mănăstirii și a monahilor care s-au nevoit de-a lungul secolelor în munții Sihlei și împrejurimi, dar și pentru a primi binecuvântarea Cuvioșilor Cleopa și Paisie, care s-au nevoit în zilele noastre și au strălucit prin credința, ostenelile și faptele lor.
Episcopul Basarabiei de Sud a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu pentru lume și despre întruparea Fiului lui Dumnezeu, pătimirile Sale și moartea Sa pe Cruce, pentru ca să împace omenirea cu Dumnezeu și să lase Sfânta Cruce ca armă împotriva puterilor întunericului. De asemenea, a arătat ca prin Cruce vine bucuria, prin osteneli se dobândește harul, iar prin lacrimi de pocăință omul se poate împărtăși de sfințenia lui Dumnezeu.
Ierarhul a explicat ce înseamnă purtarea crucii în zilele noastre și i-a îndemnat pe cei prezenți să ducă crucea cu demnitate și responsabilitate, să urmeze exemplul Fecioarei Maria și a Sfinților Apostoli, a mucenicilor și mărturisitorilor, având credința că vor fi cu adevărat fericiți, ca unii care ascultă și împlinesc Cuvântul lui Dumnezeu.
Întrucât în această duminică a fost cinstită Nașterea Macii Domnului, Preasfinția Sa a vorbit despre smerenia și credința părinților Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului și despre alegerea ca din ei, cei neroditori și desconsiderați, să se nască cea care avea să fie aleasă ca din ea să se întrupeze Fiul lui Dumnezeu.
„Sărbătoarea de astăzi ne cheamă și pe noi să împlinim poruncile Domnului și să facem faptele credinței. Maica Domnului a fost rânduită la începutul anului bisericesc, pentru ca având în fața ochilor viața Fecioarei Maria să ne facem și noi vase ale Duhului Sfânt”, a menționat Părintele Episcop Veniamin.
La finalul slujbei, părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Sihăstriei, a mulțumit Preasfinției Sale, invitându-l și cu altă ocazie să viziteze mănăstirea, oferindu-i totodată o icoana cu chipul Maicii Domnului, ocrotitoarea ierarhilor, a clericilor, monahilor și monahiilor, a pelerinilor și a tuturor celor care o cheamă în rugăciune.