Este bun teatrul, având în vedere că există canoane care îi osândesc pe actori și spectacolele de teatru?
Doamne Ajută! Aş dori o părere despre rolul teatrului în viaţa omului de astăzi, a omului credincios. Credeţi că e un lucru rău? Desigur, are un rol educativ însă am citit recent într-o carte că „după canoanele Bisericii actorii nici n-ar trebui să intre în biserică”.
Mulţumesc frumos, Părinte, pentru lămurire!
Iar dacă ne implicăm mai mult de atât, în viaţa teatrală, ca voluntar de pildă? ...desigur păstrând cu mare grijă viaţa creştină curată.
Multă bucurie duhovnicească să vă dea Domnul!
Multumim mult, e chiar important pentru noi raspunsul dumneavoastra.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Ce să mă fac cu prietenii, vecinii, colegii care mă bârfesc?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Soră Irina, chestiunea ridicată de tine este una foarte actuală și chiar bine de lămurit. Ai dreptate, sunt canoane referitoare la această problemă. Dar trebuie să precizăm că în antichitatea creștină, în genere, actorii, clovnii, erau păgâni, care nu respectau legiuirile creștinești, ba chiar trăiau o viață de promiscuitate, iar teatrul, spectacolele, în mare parte erau imorale. La acele tipuri de actori și spectacole fac referire canoanele.
Acum, bunăoară, mulți profesori de religie împreună cu elevii lor organizează spectacole de teatru inspirate din anumite sărbători religioase ori chiar din viețile unor sfinți. Nu putem spune că strădania micuților, mesajul respectivelor piese de teatru, ar fi unul dăunător, ba dimpotrivă. Așadar, este bine să se facă selecție. Dacă o piesă de teatru este moralizatoare, atunci vizionarea ei poate constitui un act de cultură. Știi că în calendarul nostru este un sfânt ce fusese actor? Pe 14 decembrie proslăvim pe Sfântul Mucenic Filimon, cel care fusese actor, comediant. De aceea el este considerat ocrotitorul actorilor binecredincioşi.
Cu bucurie și prețuire, pr. Mihail