Există în slujba înmormântării expresia „Te dau cui ai slujit”?
Doamne ajută! Aș dori sa vă întreb ceva legat de rânduială înmormântării mirenilor, am auzit că la momentul în care se coboară sicriul în groapa preotul rosteste în taina ceva de genul: „Te dau cui i-ai slujit” și aș vrea să vă întreb dacă este adevărat?
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută,
Nu este adevărat! Nu există această formulare în rânduiala slujbei înmormântării pentru mireni și niciunde în vreo altă slujbă a Bisericii noastre.
Iată ce se face și ce se spune la mormânt, conform ultimei ediții a Molitfelnicului (Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2013):
„Apoi, ridicând trupul, îl duce, cântând: Sfinte Dumnezeule... şi celelalte, la groapă, unde preotul toarnă peste trupul celui răposat, în chipul Sfintei Cruci, vin amestecat cu untdelemn, zicând: Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai mult decât zăpada mă voi albi. Iar după ce este coborât coşciugul în groapă, preotul, luând pământ cu lopata, aruncă cruciş deasupra, zicând: Al Domnului este pământul şi plinirea lui, lumea şi toţi cei ce locuiesc în ea, apoi varsă în groapă cenuşa din cădelniţă şi se astupă groapa cu pământ, după datină, timp în care se cântă troparele: Cu duhurile drepţilor... şi celelalte. La sfârşit se zice: Slavă lui Dumnezeu, Care aşa a binevoit.”
Aceasta este finalul slujbei înmormântării!
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei
PS: Cartea numită Molitfelnic cuprinde în principal rânduiala săvârşirii Sfintelor Taine, a ierurgiilor, a altor slujbe şi rugăciuni de sfinţire a vieţii omului credincios şi a lucrărilor sale, de binecuvântare şi sfinţire a firii înconjurătoare, a lăcaşurilor şi obiectelor de cult, a unor momente deosebite din viaţa comunităţilor creştine, de izbăvire a omului şi a naturii de puterea şi lucrarea duhurilor rele.