Exponatul lunii martie: Sfânta Evanghelie în ediție bilingvă
Exponatul lunii martie se află în sala Sinaxar și reprezintă Sfânta Evanghelie, într-o ediție bilingvă: română şi greacă.
Versiunea în limba română este scrisă cu alfabet chirilic şi a fost tipărită în anul 1837, în vremea domniei lui Alexandru Dimitrie Ghica Voevod, în Tipografia Episcopiei Buzăului, coordonatorul tipografiei fiind Vasile Manole Buga.
Varianta în limba română are 149 de file, numerotate cu cifre arabe. A doua parte a cărții, în limba greacă, a fost tipărită la Veneţia, în anul 1833. Numerotarea paginilor începe cu litere și cifre greceşti. De la pagina 11, numerotarea este cu cifre arabe până la pagina 268. Ambele versiuni sunt scrise pe două coloane, tipărite cu cerneală de culoare neagră şi roşie.
Sfânta Evanghelie aflată în colecţia Muzeului Mitropolitan este realizată cu multă măiestrie și fineţe artistică, fiind înfrumuseţată cu frontispicii, iniţiale, vigniete și impresionează prin abundenţa decorului vegetal: vrejuri, frunze și flori de acant care încadrează patru gravuri, en pleine-page, cu imaginile celor patru Sfinţi Evanghelişti. Pe una dintre gravurile aflate în Evanghelia tipărită la Buzău, este însemnat și numele tipografului care s-a îngrijit de realizarea acestei ediții: „Ieromonah Constantie”.
Cartea de cult are scoarțele din lemn acoperite cu catifea verde și cu ferecătură. Ferecătura coperții anterioare are patru medalioane care reprezintă figurile celor patru Sfinți Evangheliști, aplicate pe colțurile cărții, iar în centru este un alt medalion cu scena Învierii Domnului.
Toate cele cinci medalioane sunt încadrate de un bogat decor vegetal, având ca subiect un simbol consacrat al creștinismului: vița-de-vie. Coperta posterioară are patru piciorușe în formă de stea, aplicate pe colțuri, ce sunt unite de același decor vegetal: vița-de-vie. (Silvia Sîrghi)
Care este rolul tăierii împrejur?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro