Sfânta Cuvioasă Parascheva – drumul spre sfințenie
Urmând chemarea Domnului încă din copilărie, Sfânta Parascheva a primit darul lacrimilor, rugându-se neîncetat, până când a împlinit 25 de ani și a trecut cu pace la cele veșnice, trupul ei fiind descoperit mai târziu printr-o minune. Strămutate în mai multe locuri, de peste 350 de ani moaștele au ajuns la Iași, și în fiecare an, pe 14 octombrie, oameni din toată țara și de peste granițe vin în pelerinaj. Sfânta Parascheva este cunoscută ca fiind o mare făcătoare de minuni și o grabnic ajutătoare.
Născută în secolul al XI-lea în Epivata, în apropiere de Istanbulul de astăzi, Sfânta Parascheva a fost crescută cu dragoste de Dumnezeu, având un frate care s-a călugărit, cu numele Eftimie, și a ajuns episcop al localității Madite. Auzind chemarea Mântuitorului ca și ea să pășească pe calea monahismului, pe când avea doar 10 ani, și-a împărțit hainele săracilor și, neținând seama de mustrările părinților, și-a urmat dorul inimii.
După ce s-a oprit în mai multe locuri, pentru a învăța de la călugări iscusiți, și-a găsit locul într-o mănăstire de pe Valea Iordanului, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani. Atunci un înger i s-a arătat în vis și i-a poruncit să se întoarcă la locurile părintești, ca să poată trece cu pace la cele veșnice. Întorcându-se în Epivata, fără a spune cine este, s-a rugat cu lacrimi ca Domnul să o ia la El, și așa și-a dat sufletul. Îngropată ca o străină, trupul ei a a fost aflat nestricăcios mai târziu, printr-o minune. Căci murind un bărbat pe o corabie și aruncat fiind de valurile mării pe țărm, a fost îngropat de niște credincioși chiar lângă mormântul Sfintei Parascheva. Atunci sfânta, în chip de împărăteasă, s-a arătat în vis celui care săpase groapa și unei alte credincioase, Eftimia, spunându-le să-i așeze trupul la loc de cinste.
Așezat în Biserica Sfinților Apostoli din Epivata și făcând multe minuni, după 200 de ani, trupul sfintei a fost strămutat la Târnovo, Belgrad, Constantinopol (Istanbul), iar apoi în România, mai întâi la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierahi”, unde a rămas neatins în urma unui incendiu, iar apoi la Catedrala Mitropolitană din Iași. Sfintele moaște au fost oferite în dar de către Patriarhul Partenie I al Constantinopolului, întrucât domnul Vasile Lupu al Moldovei achitase datoriile Patriarhiei.
Ocrotitoare a Moldovei din anul 1641, Sfânta Parascheva mijlocește pentru toți cei care îi cer ajutorul, tămăduind bolnavi din întreaga lume și binecuvântând cu prunci familiile neroditoare.
Sfântul Mare Mucenic Platon – drumul spre sfințenie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro