Făinosul, carnea şi ouăle în alimentaţia bebeluşilor

Stil de viaţă

Făinosul, carnea şi ouăle în alimentaţia bebeluşilor

Pentru diversificarea alimentaţiei sugarului sunt folosite făina de griş, făina de orez, făină din pesmet de pâine albă, biscuiţi sau pişcot. Ceva mai târziu sunt introduse carnea şi ouăle.

Grişul cu lapte se pregăteşte, la început, în proporţie de 2-3% griş şi 5% zahăr, cu un timp de fierbere de 20 de minute. După prima lună de folosire concentraţia făinosului poate să crească la 5%. Făinurile care nu au trecut prin foc se fierb 20 de minute, iar făina de biscuit, pesmet sau pişcot se fierbe doar 10 minute. Dacă se foloseşte făinosul din produse îndulcite, atunci cantitatea de zahăr folosită va fi mult mai mică. După vârsta de un an, aceste făinoase cu lapte pot fi preparate sub formă de budinci simple sau cu fructe şi, eventual, servite cu frişcă şi sirop de fructe.

Prin renunţarea treptată la alimentaţia exclusiv lactată, odată cu creşterea şi dezvoltarea lui, în alimentaţia sugarului se pot introduce noi alimente.

Încă de timpuriu sugarul poate să digere în condiţii perfecte proteinele din carne, dacă aceasta este fragmentată şi omogenizată prin mixare. Carnea slabă conţine multe săruri minerale, este mai săracă în fier şi calciu, dar este bogată în fosfor şi săracă în vitamina A.

Carnea de vită sau de pasăre, fiartă şi mixată, amestecată cu supa de zarzavat sau fiartă cu piureul de legume, se poate introduce progresiv în alimentaţia sugarului, de la vârsta de 4-6 luni, de 3-4 ori pe săptămână, ajungându-se la o cantitate de 25-30 g.

Ficatul fiert sau preparat pe grătar sau plită şi apoi pasat, ca şi creierul fiert şi pasat, în amestec cu piureul de legume, pot fi date de la 8-10 luni.

Carnea proaspătă de peşte (şalău, păstrăv, ştiucă), fiartă sau la grătar, se poate administra sugarului după vârsta de 10 luni.

Carnea de porc sau de berbec nu vor fi administrate copilului decât după vârsta de 2 ani jumătate-3 ani. Trebuie evitat excesul de proteine, care poate determina unele tulburări digestive, fermentative şi enzimatice.

Oul va fi introdus în alimentaţia sugarului la vârsta de 6-7 luni. Acesta este bogat în proteine, cu cea mai mare valoare nutritivă. Oul conţine mult fier, puţin calciu şi este lipsit de glucide. În ou se găsesc vitamine liposolubile A, D, E, dar şi vitamine din grupul B.

Citește despre: