Care este cauza problemelor din familie?

Dumnezeu a dat unuia mai mult, iar altuia mai puţin, dar ne vom smeri, vom învăţa să ne bucurăm de ceea ce avem. Cel ce este mulţumit de ceea ce are şi este fericit pentru aceasta se va considera întotdeauna bogat. A mulţumi pentru toate este calea care duce la bogăţie, pentru că este bogat acel om care ştie să accepte situaţiile vieţii.

Eu cred că aceste probleme vin din lipsa de smerenie. Noi refuzăm să ne smerim: bărbaţii faţă de Dumnzeu, femeile faţă de soţi şi copiii faţă de părinţi. Când fiecare membru al familiei va realiza acest lucru, ele vor dispărea.

Mai există şi tendinţa de a compara propria familie cu altele, şi astfel apare invidia. Pe de o parte, înţelegem că Dumnezeu ne-a dat fiecăruia individualitate, irepetabilitate şi că nu semănăm unii cu alţii, nici familiile noastre nu se aseamănă, dar nu ştim de ce vrem să trăim ca toţi ceilalţi, pe când a trăi ca ceilalţi este imposibil, pentru că toţi suntem diferiţi. Dumnezeu a dat unuia mai mult, iar altuia mai puţin, dar ne vom smeri, vom învăţa să ne bucurăm de ceea ce avem. Cel ce este mulţumit de ceea ce are şi este fericit pentru aceasta se va considera întotdeauna bogat.

A mulţumi pentru toate este calea care duce la bogăţie, pentru că este bogat acel om care ştie să accepte situaţiile vieţii.

(Pr. Evgheni Şestun, Familia ortodoxă, Editura Sofia, Bucureşti, 2005, pp. 69-70)

De la același autor

Ultimele din categorie