(Foto) Complexul monahal Kalishta din Ohrid

Locuri de pelerinaj

(Foto) Complexul monahal Kalishta din Ohrid

Complexul monahal Kalishta din Macedonia de Nord este situat pe malul lacului Ohrid, într-o frumoasă zonă stâncoasă, la sud de satul Kalistha, la 30 km de orașul Ohrid, pe marginea de vest a lacului. Locul central din complexul mănăstirii îl reprezintă noua biserică a Maicii Domnului, renovată în 1977, peste o biserică mai veche din secolul al XVII-lea. Astăzi se păstrează aici o icoană foarte importantă, făcătoare de minuni, Maica Domnului fiind pictată în negru (chipul și îmbrăcămintea neagră), ținând în brațele sale pe Mântuitorul Iisus Hristos. 

Biserica rupestră închinată Nașterii Maicii Domnului, ce face parte din complexul monahal Kalishta a fost construită în secolul al XIV-lea. În jurul acestei biserici a fost așezată de la început obștea mănăstirii de la Kalishta. Biserica este autentică, complet conservată, nesuferind lucrări de restaurare.

Compplexul monahal mai cuprinde și Biserica rupestră cu hramul Sfântul Atanasie cel Mare a fost construită în secolul al XIV-lea. Interiorul este plin de fresce pictate în secolele al XIV-lea și al XIX-lea. De pe platoul din fața ușii, pelerinii se pot bucura de priveliștea uluitoare a împrejurimilor și a lacului Ohrid.

Imaginile au fost realizate în luna aprilie 2023.