(Foto) Mănăstirea „Panaghia Ekatontapiliani” din Paros – cunoscută sub denumirea de „mănăstirea cu 100 de uși”
Mănăstirea „Panaghia Ekatontapiliani”, cunoscută sub denumirea de „Mănăstirea cu 100 de uși” este situată la câțiva metri de portul Parikia, capitala Insulei Paros. Este una din cele mai vechi biserici din Grecia. Potrivit tradiției, biserica a fost construită fie de Sfânta Împărăteasă Elena însăși, fie de Sfântul Împărat Constantin, primul împărat al Constantinopolului, după adormirea mamei sale.
În timpul călătoriei sale în Țara Sfântă pentru a căuta Sfânta Cruce, o furtună a adus-o pe Sfânta Împărăteasă Elena la Paros, unde i-a promis Fecioarei Maria că va construi o biserică închinată ei. Potrivit tradiției, Sfânta Elena s-a întors la Paros și a construit o biserică impresionantă. O altă versiune susține că biserica a fost construită de fiul ei, Împăratul Constantin după moartea mamei sale și a fost închinată Adormirii Maicii Domnului.
Complexul monahal cuprinde biserica principală a Fecioarei Maria, Biserica „Sfântul Nicolae”, Biserica „Sfânta Teodosia” și Biserica „Sfântul Dimitrie”. Curtea mănăstirii găzduiește Baptisterul și chiliile călugărilor. Biserica principală închinată Maicii Domnului cuprinde mai multe paraclise: ale Sfântului Anargyros, Sfântului Filip și a Sfintei Cuvioase Teoctista, care a murit în această mănăstire în secolul al IX-lea. Tot în mănăstire se află și chilia și mormântul Sfintei Cuvioase Teoctista.
Baptiserul din curtea mănăstirii, realizat din marmură și în formă de cruce este locul unde creștinii adulți au fost botezați până în secolul al IV-lea înainte de apariția obiceiului botezului pruncilor.
Hramul Mănăstirii „Panaghia Ekatontapiliani” este pe 15 august, de Adormirii Maicii Domnului, având loc aici anual un mare festival religios.