Gem de zmeură
Parfumat și aromat, gemul de zmeură ne aduce oricând aminte de copilărie și de cămara plină de bunătăți a bunicii.
Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 kg de zmeură
- 500-800 g de zahăr
- 3 linguri cu suc de lămâie.
Zmeura trebuie să fie bine coaptă, proaspătă și fermă.
Se curăță fructele de codițe și se pun într-o oală. Deasupra se presară 300-400 g de zahăr și se lasă să stea pentru o oră. Se pune apoi vasul pe foc și, când începe să facă bulbuci, focul se dă la mic. Se amestecă periodic cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi fructele de fundul vasului. Se lasă la fiert aproximativ o oră, după care se adaugă sucul de lămâie și zahărul, se amestecă bine și se mai lasă la fiert încă 10-15 minute. În acest timp, gustați și, dacă mai este nevoie, mai adăugați zahăr.
Se trage apoi vasul de pe foc și se lasă 5-10 minute la răcit. Se transferă gemul în borcane sterilizate, nu foarte fierbinți. Se sigilează și se pun cu capacul în jos pentru 10-15 minute, după care se transferă sub o pătură groasă. Când borcanele sunt complet răcite, se pot muta în cămară.
*Dacă vreți să eliminați din semințe, când gemul este gata, pasați-l printr-o sită fină. Gemul astfel rezultat se mai dă în 2-3 clocote scurte, după care se transferă în borcane.
Poftă bună!
Humus libanez
Paste cu roșii și ardei copți
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro