Ghiozdanul curajos

Puncte de vedere

Ghiozdanul curajos

    • Pr. Constantin Necula
      Pr. Constantin Necula la ITOM 2023 / Foto: Oana Nechifor

      Pr. Constantin Necula la ITOM 2023 / Foto: Oana Nechifor

Luați ghiozdanul, umpleți-l cu tot ce e nevoie pentru școală și mai ales cu mult curaj! Aveți de partea voastră toată dragostea Bisericii, a Școlii și a Țării. Chiar dacă unii nu par că vă sprijină, ceilalți, mulți și curajoși ca voi, suntem aici! Curaj!

Copii dragi ai României, școlarilor și liceenilor deopotrivă, sunt mândru de voi! Sper să conteze. Sunt bucuros că aveți iarăși lumină în ochi și sunteți dispuși să vă întoarceți în bancă, acolo, cu prietenii și colegii voștri – uneori neprieteni, dar mereu colegi. Purtați în spate ghiozdane, iar cel mai important dintre „locuitorii” adâncului de ghiozdan e curajul. Azi am văzut copiii emoționați că încep școala, alții că o continuă și alții că se apropie de finalul câte unei etape de școlarizare. Important este că niciunul din cei întâlniți de mine nu erau indiferenți.

Bronzați au ba, plini de povești ori tăcuți din pricina vreunei supărări, tăcuți ori vorbăreți veți intra în anul școlar cu râvna zâmbetului de pe fața voastră. Să nu vă temeți! Cei care vorbesc de rău școala sunt dintre aceia care nu au prea iubit-o niciodată sau poate doar puțin, la început. De aceea și greșesc când scriu pe Facebook ori își exprimă public părerile. 

Fiți curajoși! Fiecare zi pe care o petreceți în școală vă face mai inteligenți și mai atenți în cele cu adevărat importante. Nu-i vorba doar că vă bucurați părinții, bunicii ori învățătorii și profesorii voștri. Nicidecum. Este vorba de bucuria voastră. Pe care să nu îngăduiți să v-o fure nimeni. Nici colegii violenți și care vorbesc urât, nici cei care nu vă acordă respect ca unor copii ori tineri. Cereți să fiți respectați pentru a respecta și vă asigur că profesorii și oamenii școlii vor fi cei dintâi în a vă iubi cu adevărat. 

Nu uitați să rămâneți copii. Nu-i nevoie să fiți violenți ori urâcioși ca să fiți iubiți, vă asigur. Fiți mereu dispuși să creșteți frumos și nu vă va lipsi frumusețea din viață. Fiți plini de bucuria cunoașterii și nu vă va lipsi nici bucuria și nici cunoașterea. În jur se schimbă lumea. Știu că vă afectează. Dar trebuie să știți că nimic nu e mai important decât să purtați în ghiozdan curaj și în inimă pe Dumnezeu. Da, da. El este cel mai bun coleg de bancă pentru că ne-a dovedit pe întregul parcurs al misiunii Fiului Său, Dumnezeu-Omul Iisus Hristos, că este un Învățător desăvârșit. Mereu gata să învețe sufletul nostru pentru a putea fi curajoși, buni și decenți. 

De aceea zic: luați ghiozdanul, umpleți-l cu tot ce e nevoie pentru școală și mai ales cu mult curaj! Aveți de partea voastră toată dragostea Bisericii, a Școlii și a Țării. Chiar dacă unii nu par că vă sprijină, ceilalți, mulți și curajoși ca voi, suntem aici! Curaj! Mâine începe o nouă lecție pentru noi, cei mari, dacă știm să vă oferim copilărie!