Hernia hiatală – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

Interviu

Hernia hiatală – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

Discutăm astăzi cu doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor. Aflăm de la dumneaei informații utile despre hernia hiatală: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Ce este hernia hiatală?

Hernia hiatală sau hernia gastrică transhiatală reprezintă o afecțiune în care partea superioară a stomacului trece în torace din cauza lărgirii orificiului (hiatusului) diafragmatic care face legătura dintre esofag și stomac. De multe ori, hernia hiatală poate să nu dea niciun simptom, dar când apar manifestări clinice, acestea sunt similare celor ale refluxului gastroesofagian.

Care sunt simptomele herniei hiatale?

Simptomele herniei hiatale includ: arsuri gastrice, senzație de arsură ce ascensionează spre cavitatea bucală (reflux gastroesofagian), gust amar sau acru în gură, balonare și eructații, disconfort sau durere în etajul abdominal superior (indigestie), dificultăți la înghițirea alimentelor (disfagie), senzație de greață și, uneori, vărsături, dificultăți de respirație.

Există cazuri în care ar trebui să mergem de urgență la spital?

Da, există. Dacă apar următoarele simptome, este indicat să mergeți la spital:

  • Durere severă în piept sau în etajul abdominal superior;
  • Greață și vărsături persistente;
  • Absența tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze.

Aceste simptome pot sugera o hernie strangulată sau o obstrucție la acest nivel care ar putea necesita tratament chirurgical de urgență.

Care sunt cauzele care duc la această problemă medicală?

Cea mai frecventă cauză a herniei hiatale o reprezintă creșterea presiunii în cavitatea abdominală. Aceasta poate crește în caz de: accese repetate de tuse, vărsături frecvente, încordarea în timpul evacuării materiilor fecale (în caz de constipație), ridicarea de greutăți, exerciții fizice intense, obezitate, sarcină (mai ales în ultimul trimestru de sarcină).

Alte posibile cauze ale producerii herniei hiatale: leziuni în zona diafragmatică (cauzate de traumatisme sau de intervenții chirurgicale), un orificiu diafragmatic larg din naștere (congenital), brahiesofag – malformație congenitală esofagiană care constă într-un esofag mai scurt decât în mod normal, modificări ale musculaturii diafragmatice odată cu înaintarea în vârstă.

Care sunt factorii de risc?

Hernia hiatală apare mai frecvent la: femei, gravide, fumători, persoane supraponderale sau obeze, persoane cu vârsta mai mare de 50 ani.

Cum se pune diagnosticul de hernie hiatală?

Hernia hiatală este o afecțiune diagnosticată în principal de medicul specialist gastroenterolog sau chirurg cu competență în endoscopie digestivă. După anamneză, medicul vă recomandă anumite investigații, și anume: radiografia abdominală cu bariu, endoscopia digestivă, manometria, pH-metrie esofagiană, studii de evacuare gastrică.

După ce a fost pus diagnosticul, ce tratament trebuie să urmeze pacienții?

În cele mai multe cazuri, hernia hiatală nu determină simptome semnificative și rar necesită tratament medicamentos. Pentru că anumiți pacienți cu hernia hiatală pot prezenta simptome asemănătoare bolii de reflux gastroesofagian, se încearcă ameliorarea acestora cu regim și tratament specific indicat de medicul specialist gastroenterolog.

Se recomandă scăderea în greutate în cazul pacienților supraponderali sau obezi.

Anumite medicamente precum antiacidele luate după mese pot scădea aciditatea gastrică. Acestea se pot lua și fără prescripție medicală, iar dacă în 1-2 săptămâni simptomele nu se ameliorează, medicul specialist va putea indica o schemă de tratament cu inhibitori de pompă de protoni.

Alte medicamente prescrise pot fi prokineticele, care pot ajuta la eliberarea mai rapidă a stomacului și împiedicarea în acest fel a simptomelor de reflux.

Se impune un regim alimentar? Sunt alimente care trebuie evitate de persoanele care suferă de această afecțiune?

Se recomandă evitarea anumitor alimente care cresc aciditatea gastrică și favorizează refluxul gastroesofagian, și anume: alimente cu conținut crescut în grăsimi sau prăjite, exces de cafea, consum de alcool, ciocolată, alimente mentolate, băuturi carbogazoase. Trebuie să se renunțe la fumat în cazul pacienților fumători. 

Se recomandă ridicarea poziției capului cu 15-20 cm deasupra restului corpului în timpul somnului sau odihnei (prin adăugarea unei perne în plus).

Putem preveni apariția herniei hiatale?

Da, putem. Asta implică schimbări ale modului de viață și dietei:

Ultima masă să fie cu 3-4 ore înainte de culcare;

Evitați efortul fizic intens înainte de somn;

Evitați alimentele ce favorizează creșterea acidității gastrice și a refluxului gastroesofagian: citrice, suc de citrice, roșii/sosul de roșii, alimente condimentate, bogate în grăsimi, prăjite, băuturi acidulate, dulciuri;

Limitați consumul de alcool, ciocolată și cafea;

Nu fumați! Fumatul stimulează aciditatea gastrică;

Mâncați mese mai mici cantitativ și mai dese (de 4-5 ori/zi);

Ridicați capul patului cu 15-20 cm pentru a favoriza evacuarea gastrică;

Evitați creșterea în greutate și obezitatea;

Evitați curelele prea strânse care pun presiune pe abdomen;

Evitați să ridicați greutăți foarte mari;

Evitați stresul.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=u3srABH36j4

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: