Hiperaciditatea gastrică – interviu cu doctor Nicoleta Dimitriu

Interviu

Hiperaciditatea gastrică – interviu cu doctor Nicoleta Dimitriu

Ce este hiperaciditatea gastrică, care sunt factorii declanșatori, cum prevenim, dar și alte informații aflăm de la doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ce este hiperaciditatea gastrică?

Hiperaciditatea gastrică este o afecțiune medicală caracterizată prin secreția abundentă de sucuri gastrice. Poate sta la baza bolii de reflux gastroesofagian, boală care reprezintă refluxul conținutului stomacului, implicit al sucului gastric, în esofag, astfel provocând iritații, arsuri și dureri. 

Cum ne dăm seama că avem hiperaciditate gastrică? Sunt simptome pe care le putem identifica ușor?

Aciditatea gastrică are simptome variate, unele pot să apară la câteva ore după masă. Vorbim aici de dureri bruște de stomac, arsuri gastrice, greață, senzație de vomă, balonare, gaze intestinale, reflux gastroesofagian. 

Care sunt cauzele care duc la apariția hiperacidității gastrice?

Din păcate, sunt mai multe cauze care duc la hiperaciditate gastrică. Toate determină o supraproducție a hormonului gastrină – un hormon care îi dă comandă stomacului să producă mai mult acid gastric.

Amintesc aici: Hipersecreția acidă de rebound, sindromul Zollinger-Ellison, infecția cu Helicobacter pylori. Vreau să subliniez că Helicobacter pylori este un tip de bacterie care poate coloniza stomacul și poate provoca ulcere. Unele persoane infectate cu Helicobacter pylori pot avea, de asemenea, un nivel ridicat de acid gastric. O altă cauză este obstrucția de evacuare gastrică: mai exact calea care duce de la stomac la intestinul subțire este blocată. Ca și cauze, mai întâlnim fumatul, consumul de alcool și nivelurile ridicate de stres/anxietate, acestea pot declanșa hiperaciditatea. O mențiune aici – cafeaua să nu o beți pe stomacul gol. Aciditatea mai apare atunci când există obiceiuri alimentare proaste și întârzierea servirii meselor, ore neregulate ale mesei și cină luată foarte târziu,  alimente picante, prăjite și bogate în grăsimi, mersul la culcare imediat după masă, lipsa odihnei, obezitatea.

Ce investigații sunt necesare pentru a diagnostica această afecțiune?

Pentru a pune exact diagnosticul de hiperaciditate gastrică, pacienții vor face mai multe analize: analizele de sânge, la urina și scaun, ecografia abdominală, dacă este cazul, chiar și endoscopia digestivă superioară.

Pot apărea complicații dacă nu este tratată corect și la timp?

Ca orice afecțiune, dacă o lăsăm așa, sigur se va agrava. În cazul de față, hiperaciditatea gastrică poate duce la apariția ulcerului, a refluxului gastroesofagian, precum și a indigestiei cronice. 

Așa cum spuneați, aciditatea apare și de la mâncare. Ce alimente trebuie evitate pentru a preveni aciditatea gastrică?

Așa e, alimentele care produc aciditate gastrică sunt: cafea, alcool, tutun, băuturi carbogazoase, ciocolată, lapte, smântână, roșii, citrice, alune, prăjeli, grăsimi, condimente, ceapă, usturoi, murături, salate crude, produse de patiserie. Acestea pot agrava serios arsurile gastrice. Așa că ar trebuie să le evitați dacă suferiți de hiperaciditate.

Vreau să mai menționez că studiile au dovedit că aciditatea gastrică se manifestă mai ales în cazul persoanelor care dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte.

Multe sunt alimentele ce trebuie evitate, dar care sunt cele recomandate și ajută?

Avem și aici o listă: alimente bogate în proteine și fibre, supe, ciorbe neacrite, iaurt, legume, carne slabă (pui, curcan, pește) gătită la abur, la cuptor sau prin fierbere, ouă fierte, brânză dulce, banane.

La final, un sfat, vă rugăm!

Aciditatea gastrică poate fi prevenită printr-un stil de viață echilibrat și printr-un regim alimentar sănătos. De asemenea, este indicat să fie respectate câteva reguli care pot preveni creșterea acidității gastrice: evitați  mesele copioase și mâncatul târziu, stomacul nu trebuie să rămână gol, așa că mâncați puțin și des, mestecați bine pentru a nu forța stomacul. Trebuie să vă hidratați foarte bine, să evitați tutunul și alcoolul în exces. 

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=2u3nhk0Alw8

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: