Oameni de orice religie și etnie primesc minuni în dar de la Sfânta Parascheva

„Vin oameni deznădăjduiţi şi pleacă senini, vin oameni care au probleme pentru care, omeneşte, nu se mai poate face nimic, şi atunci Sfânta Cuvioasă îi ajută pe cei care se roagă. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu face deosebiri între cei care stau la rând să-i atingă moaştele, nici după bogăţie, nici după culoarea pielii şi nici după religie. Aici vin foarte mulţi oameni din alte religii, care îşi schimbă viaţa şi sunt uimiţi de puterea sfinţeniei Cuvioasei Parascheva”, spune Părintele protosinghel Valerian Radu, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

An de an, credincioşii sosesc la Iaşi din toate colţurile ţării, şi chiar ale lumii, răspunzând la chemarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea românilor şi a celor care împărtăşesc iubirea lui Hristos Domnul. Cu evlavie şi credinţă, suferinzii caută sprijin, iar răspunsul Maicii noastre Parascheva nu întârzie să se facă simţit prin vindecarea trupului şi a sufletului, nenumărate fiind minunile săvârşite de Cuvioasa, care îi primeşte şi îi ascultă deopotrivă pe toţi, nefăcând deosebiri. „Vin oameni deznădăjduiţi şi pleacă senini, vin oameni care au probleme pentru care, omeneşte, nu se mai poate face nimic, şi atunci Sfânta Cuvioasă îi ajută pe cei care se roagă. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu face deosebiri între cei care stau la rând să-i atingă moaştele, nici după bogăţie, nici după culoarea pielii şi nici după religie. Aici vin foarte mulţi oameni din alte religii, care îşi schimbă viaţa şi sunt uimiţi de puterea sfinţeniei Cuvioasei Parascheva”, spune Părintele protosinghel Valerian Radu, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Credinţa în Hristos Mântuitorul, cel dintâi pas spre vindecare

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea şi ne întăreşte cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

Vin şi înalţă rugăciuni de preaslăvire şi de miluire cei care se află în nevoi sau cei suferinzi. Şi nenumărate sunt mărturiile celor care au găsit alinare şi vindecare la racla cu moaştele cele „neputrezite şi frumos înmiresmate”.

„Mulţi vin şi mă întreabă ce-i de făcut, Părinte? Iar atunci eu le spun acestor oameni că, mai întâi de toate, trebuie să creadă, să creadă în Hristos Mântuitorul şi să arate iubire şi milostenie faţă de semeni. Sfânta Parascheva mijloceşte pentru toată lumea, iar când vrei să te asculte Sfânta trebuie să vii aici, să te întâlneşti cu sfinţitul ei trup şi să-i vorbeşti ca şi cum ar fi vie. Ca şi cum ţi-ai spune supărările fratelui tău sau surorii tale”, ne îndeamnă Părintele Valerian.

După ce ne-am spus supărările şi am atins moaştele Cuvioasei, se cuvine să citim Acatistul Sfintei Parascheva, să ţinem posturile, fiecare după putere, şi să facem o mică milostenie în numele Cuvioasei, „ca gest al iubirii milostive pe care ne-a arătat-o Hristos. Noi spunem să împartă o pâine unui sărac, însoțită de un cuvânt bun, o faptă bună, ca gest al iubirii, iar Hristos ne va întoarce iubirea”, mai spune Părintele protosinghel.

Minunile recente ale Sfintei Cuvioase Parascheva

De-a lungul timpului, de când au fost descoperite moaştele sale, Sfânta Cuvioasă săvârşeşte nenumărate minuni, unele dintre ele fiind cunoscute întregii lumi prin mărturia celor care au primit ajutor şi care au crezut de cuviinţă să mărturisească și altora despre sfinţenia Cuvioasei.

Părintele Valerian Radu povestește că a îndrumat numeroşi oameni care au venit, deznădăjduiţi, să ceară ajutorul Sfintei Parascheva: „Nenumărate sunt minunile Cuvioasei noastre Maici, însă, dintre cele mai recente, pot să vă dezvălui pe cea a unei femei care a sosit la Iaşi urmând chemarea din vis a Sfintei. Femeii aceasteia, de loc de prin partea Timişoarei, dar care trăia de ani buni în Italia, i s-a arătat Cuvioasa în vis şi i-a spus să vină la Iaşi să-i aducă 9 lumânări. La două săptămâni după acest vis, a aflat că fiica sa are o tumoră canceroasă în zona stomacului şi mai are de trăit 40 de zile. Atunci, s-a urcat în avion şi nu s-a oprit până la Iaşi, întrebând de Sfânta Parascheva. A venit aici şi m-a întrebat: Ce să fac, Părinte? Atunci, am întrebat-o dacă crede în Dumnezeu, dacă crede că Sfânta Parascheva îi poate însănătoşi fata. La acestea, a spus Da, cred, a spus, din toată fiinţa mea! Şi atunci i-am spus să citească Acatistul Sfintei Parascheva, în fiecare zi, timp de 40 de zile, şi să dea câte o pâine de pomană unui sărac în numele Cuvioasei, pentru tămăduirea fiicei ei. A patruzecea zi mă sună şi îmi spune că fetiței i s-au făcut din nou investigaţii şi medicii au spus că nu mai găseau tumora canceroasă, ci doar un chist. Medicii erau nelămuriți și au întrebat-o pe mama fetiței dacă este aceeași pacientă venită prima dată, pentru că rezultatele ultimelor analize nu mai aveau nici o legătură cu primele. Medicii o întrebau nedumeriți ce a făcut între timp...”, ne-a relatat Părintele Valerian.

Un alt caz este cel al unui copil care nu mai auzea deloc cu urechea dreaptă și care a cerut ajutorul Sfintei; medicii nu aveau tratament potrivit, pentru că timpanul era sănătos, şi nu aveau nici o explicaţie. „Disperate, rudele acestui copil de 8 ani m-au rugat să pun copilul cu urechea la raclă. La insistenţele mamei, l-am pus pe copil cu urechea dreaptă pe mâna Sfintei, i-am citit o rugăciune şi apoi i-am zis copilului să se roage de trei ori Sfântă Parascheva, ajută-mă să aud. Acum, în ajun de hramul Sfintei, mă sună mama şi-mi spune că acel copil aude”, ne-a mai mărturisit Părintele Valerian Radu.

O carte cu minunile împărtăşite de cei care au fost ajutaţi

Mulţi dintre oamenii care au pătimit şi au primit ajutor de la Sfânta Cuvioasă Parascheva au crezut de cuviinţă că minunile trebuie împărtăşite tuturor, pentru întărirea credinţei. Astfel, preoții slujitori de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi primesc de la credincioși atât mărturii prin viu grai, cât şi în scris. „În această cutie amplasată lângă iconostas se află tainele oamenilor care vor să mărturisească tuturor celor care se mai îndoiesc sau care încă nu au căpătat credinţă despre binele făcut de către Sfânta Parascheva”, ne spune Părintele protosinghel. Veridicitatea mărturiilor este verificată și deja sunt publicate două volume cu minuni: Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva, volumul I și Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva, volumul II.

De la același autor

Ultimele din categorie