Ingredientele unei căsnicii reușite

Căsătorie

Ingredientele unei căsnicii reușite

    • miri în port popular
      Ingredientele unei căsnicii reușite / Foto: Oana Nechifor

      Ingredientele unei căsnicii reușite / Foto: Oana Nechifor

Nicio căsnicie nu este atât de bună încât să nu poată fi îmbunătățită, și nici atât de rea încât să fie pierdută, condiția esențială fiindcă persoanele implicate în ea să fie dispuse să crească împreună, prin harul lui Dumnezeu. O căsătorie, ca să reușească are nevoie de timp. Nu se întâmplă peste noapte. Ea trebuie să crească.

Există multe lucruri care fac o căsnicie să reușească, dar vom puncta doar trei ca fiind unele din cele mai importante:

1. Apreciere. Nicio căsătorie nu se poate dezvolta armonios dacă nu există apreciere. Toată lumea în viață trebuie să se simtă apreciat la un moment dat de cineva. Și nimic nu poate ucide iubirea mai repede decât critica continuă. Când soții se apreciază reciproc prin gesturi mici sau mari ei sunt pe drumul cel bun. Soții își spun unul altuia că se iubesc, că se apreciază, iar prin acest lucru se alimentează o căsnicie bună. Aceasta este o caracteristică care, din păcate lipsește căsătoriilor din ziua de azi.

2. Iertare. Iertarea este esențială pentru o căsnicie fericită. Când doi tineri mă întrebă, „Credeți că mariajul nostru poate supraviețui?”, răspunsul meu este întotdeauna, „Da, doar iertându-vă unul pe celălalt”. Și această iertare nu ar trebui să fie doar după o criză majoră în familie. Ar trebui să fie în fiecare zi. Într-o căsnicie reușită, soțul și soția își cer iertare în mod constant unul de la celălalt. Când nu ne cerem iertare, rana provocată partenerului rămâne nevindecată. De asemenea, fără a-și cere iertare soții unul altuia, relația lor va deveni rece și nici Dumnezeu nu va trimite binecuvântări peste cei doi.

3. Timp. O căsătorie, ca să reușească are nevoie de timp. Nu se întâmplă peste noapte. Ea trebuie să crească. Este un proces lung și dificil, ca toate lucrurile bune din viață, ea se dezvoltă printr-un efort considerabil dar și prin luptă.

Nicio căsnicie nu este atât de bună încât să nu poată fi îmbunătățită, și nici atât de rea încât să fie pierdută, condiția esențială fiind ca persoanele implicate în ea să fie dispuse să crească împreună, prin harul lui Dumnezeu.

Ieromonahul Ambrozie

Traducere și adaptare:
Sursa: