Care este deosebirea dintre smerenie și deznădejde?

Întreabă preotul

Care este deosebirea dintre smerenie și deznădejde?

    • Care este deosebirea dintre smerenie și deznădejde?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Valentin Gabriel
întreabă:

Mă văd pe mine însumi cel mai păcătos dintre oameni. Dar am senzația că ce simt eu nu este smerenie, ci deznădejde. Care este deosebirea dintre smerenie și deznădejde? Cum facem să transformam deznădejdea în smerenie?

26 Iunie 2017

Valentin Gabriel,

Deosebirea dintre smerenie şi deznădejde este că în smerenie îţi vezi păcatele şi te umileşti plângând pentru ele – cu nădejdea că Domnul cel Milostiv te va ierta, iar în deznădejde îţi vezi păcatele fără să ai pocăinţă şi te descurajezi – pierzând nădejdea că Domnul te poate ierta. În smerenie te mustră conştiinţa, care este vocea lui Dumnezeu, iar în deznădejde te mustră demonii. 

Deznădejdea în sine este un mare păcat şi duce la pierzania sufletului, dacă omul nu-şi vine în sine şi nu se pocăieşte. Avem cuvântul Sfântului Siluan Athonitul primit de la Domnul, care deşi este greu de dus, poate fi măcar în parte pus în aplicare, şi anume: „Ține mintea în iad şi nu deznădăjdui”. Chiar dacă ne vedem mulţimea păcatelor noastre şi vrednici suntem de osândă, să nu uităm totuşi că Domnul şi-a vărsat sângele pe cruce pentru mântuirea noastră, a tuturor, chiar şi pentru cei mai păcătoşi. Domnul spune: „Milă voiesc, iar nu jertfă, că n-am venit să chem pe drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă” (Matei 13 ,9). Acest cuvânt să-l avem şi noi în minte, când vin gândurile deznădejdii aduse de cel rău. Evanghelia ne pune înainte multe chipuri de pocăinţă a celor ce mult au greşit şi pe care Domnul i-a iertat. Să urmăm pocăinţa lor şi vom primi şi noi asemenea.

Domnul să te binecuvânteze!

Emily a răspuns:
16 Iulie 2017

Deosebirea e ca o palma peste fata sau o blanda mangaiere.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: