Cum se aprind în mod corect lumânările pentru vii și adormiți?
Doamne ajută! Cum se aprind în mod corect lumânările pentru vii și adormiți? Se aprinde o lumânare pentru o persoană sau pentru mai multe persoane? Ce (rugaciune) se spune când aprindem o lumânare?
Binecuvântați! Eu aprind 2 lumânări pt. VII (una pentru duhovnic, nași de cununie și toți din fam. mea și alta pentru. cei ce mă vrăjmășesc) și 2 lumânări pentru ADORMIȚI (una pentru duhovnici, nașii de botez, pentru tot neamul meu răposat, pentru eroi și pentru cei pentru care n-are cine să se mai roage și alta pentru pruncii avortați. Doamne ajută.
Doamne ajută! Cineva m-a învățat că prima lumânare trebuie aprinsă pentru Sfânta Treime, la vii. Apoi aprind pentru vii și pentru adormiți. Este corect așa?
Doamne ajută! Ilie- Cristian, nu există așa ceva! Nu se face așa ceva! Nu se aprind lumânări pentru Sfânta Treime și/sau pentru sfinți. Ar fi un non-ses! Lumânările se aprind pentru oamenii vii și pentru cei adormiți. Atât!
Cu gânduri bune,
pr. Andrei
Buna ziua, mai multi stareti de la manastiri au spus ca trebuie sa aprindem la Vii .Una drept multumire Maicii Domnului,Una drept multumire Preasfintei Treimi,una Tuturor Sfintilor si una Tuturor puterilor ceresti.Atunci cum este coret?
Doamne ajută!
Care stareți, în ce context sau cu ce prilej? Vă rog să fiți specifică.
Am vazyt o rugaciune frumoasa la o manastire legata de luminari:
Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce "Lumina ai venit in lume", primeste aceasta luminare ce sta inaintea mea. Uneori flacara ei e mica si intunecoasa, alteori insa e mare si luminoasa. Doamne, de multe ori sint ostenit si impovarat. Ajuta-ma sa gasesc odihna in tine. Precum e aduce lumina si caldura, ajuta-ma Doamne sa fiu lumina printre oameni. Se mistuie arzind pentru a-mi darui lumina. Ajuta-ma Doamne sa fiu si eu mereu in slujba oamenilor. Cu aceasta luminare pot sa aprind si alte luminari. Doamne, eu pot sa ajut in acest fel si pe alti oameni sa straluceasca."Ca la Tine este izvorul vietii, intru lumina Ta vom vedea lumina"
Doamne ajută. Pe mine m-a impresionat văzând la o mănăstire că nu sunt două locuri separate pentru vii și pentru adormiți, ci se pot aprinde lumânările oriunde. Vii sau adormiți, nu tot vii sunt? Că Dumnezeu este al celor vii. Se ajunge adeseori la formalism și la multe idei greșite privind aprinderea lumânărilor tocmai din cauza acestei delimitări în vii și adormiți.. Ce părere aveți?
Doamne ajută!
Este o abordare foarte interesantă și nu văd nicio problemă în a se proceda așa. Ai dreptate că uneori se poate ajunge la formalism. O astfel de abordare ar putea fi o soluție, însă este nevoie de multă cateheză în acest sens. De fapt, chiar și dacă locrurile sunt separtate, ca la majoritatea bisericilor de enorie și parohie, tot prin cateheză se poate „combate” formalismul.
Ce rugăciunii sf spune cand aprindem lumânări la cei voi si cei raposatii?
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Ce rugăciuni să facem pentru a fi binecuvântați cu un copil?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Soră Andreea,
Cel care aprinde o lumânare se arată a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „Lumina lumii”. Deci lumina lumânării închipuie în primul rând pe Cel Care este izvorul luminii și al iubirii, pe Hristos Domnul.
Lumânarea este, totodată, și un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce în fața lui Dumnezeu. Deci accentul să nu cadă numaidecât pe numărul lor, ci pe modul cum săvârșim acest act liturgic.
Dacă bănuții îngăduie, este bine să aprind câte o lumânare pentru fiecare dintre cei pentru care mă rog, vii și adormiți. Dar dacă nu-mi permit să fac acest lucru, pot aprinde o lumânare pentru totți cei vii, pomenindu-i pe fiecare după nume, și una pentru cei repausați, după aceeași rânduială, zicând „Pomenește Doamne pe robii Tăi...” (și spui numele).
Domnul să fie cu noi!
Pr. Mihail