Care este diferența dintre curvie și preacurvie?

Foto: Oana Nechifor

Buna ziua, As dori sa stiu care este diferenta dintre curvie si preacurvie. Sfântul Apostol Pavel zice: „Nu vă amăgiţi: nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici ocărâtorii, nici răpitorii, nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu” (I Corinteni 6, 9-10). Se aminteste deci doar de preacurvie. Inseamna ca curvia nu este un pacat? Multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Iunie 2016

Doamne ajută!

Cristian, curvia este păcat!

Iată care este semnificația acestor cuvinte:

curvie (sinonim cu desfrânare) = relații sexuale înainte de căsătorie.

preacurvie (sinonim cu preadesfrânare și adulter) = relații sexuale în afara relației de căsătorie, prin care se încalcă acest legământ.

Fiecare dintre ele pot avea forme diferite și pe alocuri pot fi înțelese diferit, dar semnificațiile de bază rămân aceleași. 

În textul redat de tine, cuvântul grecesc πόρνος (pornos)  a fost tradus cu „desfrânații”, dar la fel de bine putea fi tradus „curvarii”. De exemplu, în Biblia de la 1688 se spune așa: „Au nu știț că nedrepții Împărăția lui Dumnezău nu o vor moșteni? Nu vă înșălați: nice curvarii, nice închinători de idoli, nice preacurvarii…”.

Apoi, cuvântul grecesc μοιχός (moichos), adică preacurvarii, a fost tradus ca atare, deși putea să fie tradus, ca în alte variante, și cu cuvântul adulterii.

De fapt, în cele mai multe dintre Bibliile noastre apare sub această ultimă formă: „adulterii”, după cum se poate vedea, de exemplu și în Biblia Sinodală (versiunea Anania): „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu”.

Acestea sunt nuanțe de filologie biblică, însă esențial rămâne pentru creștin să se ferească cu toată puterea de păcatul desfrânării (sub orice formă ar fi el), căci, în același capitol șase al primei Epistole către Corinteni Sfântul Pavel spune: „Fugiţi de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârşi omul este în afară de trup. Cine se dedă, însă, desfrânării păcătuieşte în însuşi trupul său. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt Care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?”.

Domnul fie cu tine!

Pr. Andrei

vasilica a răspuns:
30 Octombrie 2016

Buna seara..Parinte ce mi puteti spune despre gandul preacurviei...

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Gândurile de desfrânare pot apărea din mai multe cauze. Pot fi din cauza unor păcate nemărturisite, din lipsa unei vieți de rugăciune, din privirea la imagini care instigă la desfrânare, plus multe alte cauze.

Fiecare situație trebuie privită separat și personalizat, prin urmare vă recomand să vorbiți cu duhovnicul despre aceste lucruri, pentru a primi răspunsul cel mai potrivit.

În tot cazul, rugați-vă Domnului să vă izbvească de astfel de gânduri!

pr. Andrei

IuliaEU a răspuns:
29 Decembrie 2017

Dar Eu vă spun că oricine se uită* la o femeie ca s-o poftească a şi preacurvit cu ea în inima lui...Matei 5:28

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: păcat, patimă, curvie, preacurvie, desfrânare, preadesfrânare

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons