Care este diferența dintre Sfântul și Marele Mir și mirul din acele sticluțe mici?

Întreabă preotul

Care este diferența dintre Sfântul și Marele Mir și mirul din acele sticluțe mici?

    • Care este diferența dintre Sfântul și Marele Mir și mirul din acele sticluțe mici?
      Slujba de sfințire a Sfântului și marelui Mir la Catedrala Patriarhală. Foto: patriarhia.ro

      Slujba de sfințire a Sfântului și marelui Mir la Catedrala Patriarhală. Foto: patriarhia.ro

gabi
întreabă:

Hristos a Inviat! Va rog sa ma ajutati cu la lamurire liturgica. Care este diferenta dintre Sfantul si marele Mir si miruirea pe care o primim in biserica din acele sticlute mici? Multumesc! Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
12 Mai 2016

Doamne ajută!

Gabi, între Sfântul și Marele Mir și „mirul” (ulei aromat) ce se găsește în acele sticluțe există deosebiri semnificative din puncte de vedere haric și de utilizare.

Sfântul şi Marele Mir este alcătuit din ulei de măsline şi alte 39 de mirodenii, amestecate şi fierte continuu mai multe zile, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, într-o rânduială specială. El este sfinţit într-o slujbă deosebită în Joia Mare, de către Sfântul Sinod al fiecărei Biserici autocefale. Acest Mir ‒care simbolizează bogăţia darurilor Sfântului Duh ‒ se folosește la sfințirea bisericilor, a antimiselor, la primirea Sfintei Taine a Mirungerii (care se săvârșește unită cu Taina Sfântului Botez, când preotul îl unge cu Sfântul și Marele Mir pe cel botezat, zicând: „Pecetea darului Duhului Sfânt”), la reprimirea la credința ortodoxă a celor care s-a lepădat de ea, precum și (acolo unde este cazul, sau mai bine zis atunci când a fost cazul) la ungerea împăraților, regilor, domnitorilor, la solemnitatea încoronării.

Acel mir din sticluțe este un ulei aromatizat (înmiresmat), pe care preotul îl poate binecuvânta la anumite slujbe sau în care se poate adăuga ulei sfințit la Sfântul Maslu, Litie sau la slujba de binecuvântare a casei, și se folosește ca mijloc de binecuvântare pentru credincioșii care sunt unși cu el, la diferite slujbe ale bisericii.

Atenție! Nu orice sticluță din aceea conține, în mod necesar, ulei sfințit. De ce și ce este de făcut, poți vedea în articolul din link-ul următor: Uleiul parfumat este mir?

Har de la Domnul!

pr. Andrei

 

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: