Ce semnifică lumina pe care o luăm în noaptea de Înviere?

Foto: Bogdan Zamfirescu

De ce luăm lumina în noaptea de Înviere? Ce semnificație are?

15 Aprilie 2012

Învierea Mântuitorului Hristos este izvorul luminii veşnice care se revarsă peste întregul univers din Trupul lui Hristos cel înviat din morţi. Hristos Mântuitorul pătrunde până la temeliile iadului şi umple toată făptura cu lumina Sa necreată, cu harul dumnezeiesc care radiază din Dumnezeu din veşnicie. Această lumină străpunge moartea şi întunericul veacurilor cauzat de păcat şi de înstrăinare de Dumnezeu. Dumnezeu este de nepătruns în fiinţa Sa, dar lumina necreată pe care o răspândeşte în mod firesc în lume este accesibilă oamenilor curăţiţi de păcat şi deschişi la iubirea lui Dumnezeu.
Lumina care s-a revărsat din mormântul lui Hristos Dumnezeu nu se dăruieşte doar Bisericii, ci întregii lumi, de aceea slujba Învierii se face afară din Biserică: "Acum toate s-au umplut de lumină şi cerul şi pământul şi cele dedesubt" spune un tropar al Învierii.
Creştinii iau lumina Învierii şi suflete şi lumina văzută din jertfa lumânărilor ca simbol şi prezenţă a luminii nevăzute în lume, adică a lui Hristos care a zis: "Eu sunt lumina lumii".
Lumina Învierii trebuie păstrată cu înfiorare şi rugăciune în suflet şi răspândită prin fapte bune şi smerenie în jurul nostru, pentru ca noi să devenim oameni ai Învierii.
Pr. Ioan Istrati

Maria Cirstea a răspuns:
26 Aprilie 2016

Multumim...Doamne ajuta s-o luam si anul acesta cu bucurie !

Theodor a răspuns:
27 Aprilie 2016

Doamne,miluieste-te pe noi pacatosii cu lumina Ta necreata

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: Invirea Domnului, Paști, noaptea de Paști

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons