Ce sunt ierurgiile?

26 Iulie 2018 slujbă
Foto: Oana Nechifor

Ce sunt ierurgiile?

pr Andrei Atudori a răspuns:
26 Iulie 2018

Doamne ajută!

Adela, ierurgiile, ne spune părintele Ene Braniște, sunt slujbe şi rugăciuni pentru binecuvântarea şi sfinţirea omului în diferite momente şi împrejurări din viaţa sa; sfinţirea aceasta se face şi asupra lucrurilor, obiectelor utile omului, ca şi asupra naturii înconjurătoare. Ierurgiile, ca şi Sfintele Taine, lucrează prin aceeaşi putere nevăzută a harului dumnezeiesc, pe care ele îl mijlocesc pentru binecuvântarea şi sfinţirea omului. Totuşi, ierurgiile se deosebesc de Sfintele Taine prin aceea că Tainele sunt întemeiate, direct sau indirect, de Mântuitorul  Însuşi şi se referă exclusiv la viaţa omului şi la persoana lui, sfinţind momentele şi actele sau împrejurările importante din cursul vieţii lui, pe când ierurgiile sunt rânduite de Biserică şi au o sferă de înrâurire mai largă, efectele lor aplicându-se nu numai la viaţa omului, ci şi la natura şi la făpturile necuvântătoare. SfinteleTainele sunt fundamentale pentru mântuirea omului, unele fiind obligatorii pentru orice creştin (Botezul, Mirungerea, Spovedania şi Sf. Euharistie), pe când ierurgiile nu au caracter de necesitate, lipsa lor necondiţionând mântuirea, dar prezenţa lor sporind şi întărind harul şi sfinţenia primite prin Sfintele Taine.” (sursa: Dicționar Encicolepdic de Cunoștințe Religiose).

Așadar orice altă râduială de rugăciune, săvărșită de episcop sau preot, care nu face parte din cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii (care sunt: Botezul, Mirungerea, Euharistia, Spovedania, Maslul, Cununia și Hirotonia), poate fi numită o ierurgie.

Iată și câteva exemple de ierugii:  slujba aghiesmei, molitfa la 40 de zile de la nasștere, binecuvântarea prinoaselor, a primelor roade ale pământului (mere, struguri etc.), a prinoaselor de Paşti care se aduc la biserică, binecuvântarea ogoarelor, a semănăturilor, binecuvântarea casei, a fântănii sau unui autovehicol;  Rugăciunile pentru diferite trebuinţe: Tedeum-ul, Tedeum la sărbători naţionale, la începutul unui an şcolar, la Anul Nou, la aniversări etc. 

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: Intreaba preotul, ce sunt ierurgiile, slujbe, rugăciuni

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons