În ce zile se mănâncă fără ulei în Postul Sfintelor Paşti?

Foto: condesign/pixabay.com

Doamne ajută şi mă iertaţi. Vreau să vă întreb în ce zile se mănâncă fără ulei în Postul Sfintelor Paşti. Mulţumesc şi o zi binecuvântată.

15 Martie 2013

Postul adevărat este cu produse vegetale, fără untdelemn şi fără vin. Se posteşte fără ulei, deci, în toate zilele postului, cu excepţia sărbătorilor cu Cruce roşie, a sâmbetelor şi duminicilor, când se dezleagă la untdelemn şi la vin.

Alin a răspuns:
30 Aprilie 2016

Buna ziua! Uleiul nu este un produs vegetal ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iunie 2016

Alin, sigur că este produs vegetal, însă postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca mâncare gătită fără ulei este o nevoință mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni adaugă această nevoință de a mânca fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile cu gustul bun al mâncării. Adică, pentru a nu face din mâncare o plăcere în sine, ci a o folosi numai cu scopul de a susține funcțiile organismului și atât.

Ține cont de faptul că putem mânca produse vedetale cât cuprinde și să nu postim în adevăratul sens al cuvântului. 

Doamne ajută!

pr. Andrei

Maria a răspuns:
30 Septembrie 2015

Nu am tinut niciodata cont de acest lucru - ma refer la folosirea uleiului. Practic acest lucru anuleaza optiunile de mancare pe care le aveam pana acum (putine de altfel), in post. Practic postul meu nu a fost luat in considerare? Sunt aceste mici detalii atat de semnificative pentru ceea ce trebuie sa reprezinte postul din punct de vedere simbolic? Sunt intrebari, nu concluzii. Astept cu interes, multumesc anticipat. Ganduri bune

pr Andrei Atudori a răspuns:
2 Octombrie 2015

Fiți fără grijă! Postul „v-a fost luat în considerare”, după cum spuneți, chiar dacă ați folosit ulei. Este adevărat faptul că un post mai aspru presupune gătitul fără ulei, însă nu oricine poate ține un astfel de post. Prin urmare, important este să postiți, chiar dacă folosiți ulei, și să vă preocupați mai mult de postul sufletesc (postul de păcate, postul de gânduri urâte, postul de vorbe deșarte etc.). Orice nedumerire ați avea cu privire la modul în care postiți, vă recomand să discutați și cu duhovnicul dumneavoastră despre acest lucru.

Dumnezeu să vă primească osteneala!

pr. Andrei

Lilianna a răspuns:
26 Aprilie 2016

Ma iertati ! Dar intalnim calendare ortodoxe in care Sambata si Duminica se specifica dezlegare la ulei si vin, iar in altele nu. Atunci cum facem? Chiar participand la agapele din manastiri, mancarurile erau facute cu ulei la sfarsitul de saptamana. Multumesc! Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iunie 2016

Doamne ajută!

Mâncați așa cum puteți. Fie că mâncați cu ulei în post, fie că mâncați fără ulei, important este să postiți mai ales de păcate!

pr. Andrei

Balazs Iosif a răspuns:
1 Martie 2016

Va multumesc parinte pentru sfat.

Nicolae a răspuns:
15 Martie 2016

Semințele de floarea soarelui in salata sau fructul avocado conțin ambele ulei. Nu pot fi folosite in post?
Mulțumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iunie 2016

Ba da, pot fi folosite. Dezlegarea sau postul fără ulei se referă la materia primă numită așa, și nu la conținutul de uleiuri din diferite fructe sau semințe.

Constantin Mircea a răspuns:
14 Martie 2018

1) Cred că postul este fără untdelemn, pentru că așa este lăsat și rânduit de la Sfinții Părinți! Explicația nu ține doar de problema gustului și a plăcerii, ci și de problema sațiului! 2) Mi se pare puțin cam depărtătoare de post, întâietatea postului de păcate!.. În primul rând că, de aici, fiecare își poate forma părerea propriei suficiențe! În al doilea rând, creștinul este dator permanent cu postul de păcate! 3) Totuși roadele cu conținut de untdelemn sunt o iconomie. Mulți Stareți care folosesc acrivia și chiar obști care caută rânduiala, chipul și duhul Sf. Părinți, nu folosesc în postul fără untdelemn aceste roade. Bineînțeles că postul este blagoslovit după așezarea, puterea și râvna fiecăruia!

Andrei andrei a răspuns:
2 Aprilie 2018

Buna ziua, uleiul de masline poate fi pus in salate?

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 Aprilie 2018

Dacă nu ții post fără ulei atunci sigur răspunsul este evident.

pr. Andrei 

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: post, dezlegare la ulei, post fara ulei

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons