Cum se aprind în mod corect lumânările pentru vii și adormiți?

Foto: Oana Nechifor

Doamne ajută! Cum se aprind în mod corect lumânările pentru vii și adormiți? Se aprinde o lumânare pentru o persoană sau pentru mai multe persoane? Ce (rugaciune) se spune când aprindem o lumânare?

7 Septembrie 2015

Soră Andreea,

Cel care aprinde o lumânare se arată a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „Lumina lumii”. Deci lumina lumânării închipuie în primul rând pe Cel Care este izvorul luminii și al iubirii, pe Hristos Domnul.

Lumânarea este, totodată, și un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce în fața lui Dumnezeu. Deci accentul să nu cadă numaidecât pe numărul lor, ci pe modul cum săvârșim acest act liturgic.

Dacă bănuții îngăduie, este bine să aprind câte o lumânare pentru fiecare dintre cei pentru care mă rog, vii și adormiți. Dar dacă nu-mi permit să fac acest lucru, pot aprinde o lumânare pentru totți cei vii, pomenindu-i pe fiecare după nume, și una pentru cei repausați, după aceeași rânduială, zicând „Pomenește Doamne pe robii Tăi...” (și spui numele).

Domnul să fie cu noi!

Pr. Mihail

ioDan a răspuns:
8 Septembrie 2015

Binecuvântați! Eu aprind 2 lumânări pt. VII (una pentru duhovnic, nași de cununie și toți din fam. mea și alta pentru. cei ce mă vrăjmășesc) și 2 lumânări pentru ADORMIȚI (una pentru duhovnici, nașii de botez, pentru tot neamul meu răposat, pentru eroi și pentru cei pentru care n-are cine să se mai roage și alta pentru pruncii avortați. Doamne ajută.

Ilie-Cristian a răspuns:
8 Septembrie 2015

Doamne ajută! Cineva m-a învățat că prima lumânare trebuie aprinsă pentru Sfânta Treime, la vii. Apoi aprind pentru vii și pentru adormiți. Este corect așa?

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Noiembrie 2015

Doamne ajută! Ilie- Cristian, nu există așa ceva! Nu se face așa ceva! Nu se aprind lumânări pentru Sfânta Treime și/sau pentru sfinți. Ar fi un non-ses! Lumânările se aprind pentru oamenii vii și pentru cei adormiți. Atât!

Cu gânduri bune,

pr. Andrei

Matrona a răspuns:
25 August 2016

Buna ziua, mai multi stareti de la manastiri au spus ca trebuie sa aprindem la Vii .Una drept multumire Maicii Domnului,Una drept multumire Preasfintei Treimi,una Tuturor Sfintilor si una Tuturor puterilor ceresti.Atunci cum este coret?

pr Andrei Atudori a răspuns:
25 August 2016

Doamne ajută!

Care stareți, în ce context sau cu ce prilej? Vă rog să fiți specifică.

Mihai a răspuns:
10 Septembrie 2015

Am vazyt o rugaciune frumoasa la o manastire legata de luminari:
Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce "Lumina ai venit in lume", primeste aceasta luminare ce sta inaintea mea. Uneori flacara ei e mica si intunecoasa, alteori insa e mare si luminoasa. Doamne, de multe ori sint ostenit si impovarat. Ajuta-ma sa gasesc odihna in tine. Precum e aduce lumina si caldura, ajuta-ma Doamne sa fiu lumina printre oameni. Se mistuie arzind pentru a-mi darui lumina. Ajuta-ma Doamne sa fiu si eu mereu in slujba oamenilor. Cu aceasta luminare pot sa aprind si alte luminari. Doamne, eu pot sa ajut in acest fel si pe alti oameni sa straluceasca."Ca la Tine este izvorul vietii, intru lumina Ta vom vedea lumina"

Adrian Sârbu a răspuns:
27 August 2016

Doamne ajută. Pe mine m-a impresionat văzând la o mănăstire că nu sunt două locuri separate pentru vii și pentru adormiți, ci se pot aprinde lumânările oriunde. Vii sau adormiți, nu tot vii sunt? Că Dumnezeu este al celor vii. Se ajunge adeseori la formalism și la multe idei greșite privind aprinderea lumânărilor tocmai din cauza acestei delimitări în vii și adormiți.. Ce părere aveți?

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Octombrie 2016

Doamne ajută!

Este o abordare foarte interesantă și nu văd nicio problemă în a se proceda așa. Ai dreptate că uneori se poate ajunge la formalism. O astfel de abordare ar putea fi o soluție, însă este nevoie de multă cateheză în acest sens. De fapt, chiar și dacă locrurile sunt separtate, ca la majoritatea bisericilor de enorie și parohie, tot prin cateheză se poate „combate”  formalismul.

 

 

Carnrn a răspuns:
2 Septembrie 2016

Ce rugăciunii sf spune cand aprindem lumânări la cei voi si cei raposatii?

Ionut a răspuns:
30 Septembrie 2016

Intr-o carte de rugăciuni am găsit următoarea rugăciune la aprinderea candelei sau a lumânărilor: "Aprinde Doamne flacăra credinței în inima robilor tai (și pe pomenesc numele lor), și cu foculoare Dumnezeirii tale, arde spinii tuturor păcatelor noastre!" . Eu o rostesc de atunci permanent și credeti-ma, incerc un sentiment foarte plăcut de fiecare data! Sper sa fie de folos și altora! Sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

Eniko a răspuns:
7 Iunie 2017

Foarte frumos rugăciune! Mulțumesc !

Alina Maria a răspuns:
5 Octombrie 2016

Pentru vii
Doamne Dumnezeule, mantuieste si miluieste pe parintii, fratii, surorile, sotul (sotia), fiii si fiicele, pe toate rudeniile, binefacatorii si prietenii mei. Si le daruieste lor si mie pacea si binecuvantarea Ta, bucurandu-ne cu bunatatile Tale pamantesti si nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta Imparatie. Amin

Pentru morti
Pomeneste Doamne si odihneste sufletele adormitilor robilor Tai, parintii, fratii, surorile si toate rudeniile, binefacatorii si prietenii mei si le iarta orice greseala de ei facuta, cu voie sau fara de voie. Primeste-i in Imparatia Ta si da-le lor vesnicele Tale bunatati, pentru viata vesnica. Amin

*rugaciuni de la Manastirea Barsana Maramures*

Rodica a răspuns:
29 Noiembrie 2017

Doamne ajuta!
Daca ma puteti ajuta si pe mine.
Vreau sa cumpar lummanari sfintite.
Eu stiu ca cele de la biserica de la pangar sunt sfintite dar am fost contrazisa. Poate ma lamuriti dumneavoastra. Multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Decembrie 2017

Doamne ajută!

Lumânările nu se sfințesc. Nu există nicio rugăciune de sfințire/binecuvântare a lumânărilor. E bine să cumpărați lumânări de la pangarul bisericii pentru că  acelea provin din surse sigure și pentru că este și o formă de sprijini biserica respectivă, dar nu pentru că ar fi sfințite.

pr. Andrei

SOFIA a răspuns:
10 Decembrie 2017

Rugăciune la aprinderea candelei

Prea Sfântă şi Înaltă Treime, primeşte dragostea mea înaintea Ta şi arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele şi şterge mulţimea răutăţilor mele şi dă-le îngropării şi uitării Tale, Doamne. Amin

Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu şi o du înaintea Fiului şi Dumnezeulului nostru pentru iertarea păcatelor noastre! Amin

Citește alte articole despre: rugăciune, lumânare, pomenire

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons