Cum se citește corect un acatist?

4 Septembrie 2015 Pr. Andrei Atudori rugăciune
Foto: Oana Nechifor

Buna ziua. Obisnuiesc sa citesc anumite acatiste, cu binecuvantarea parintelui meu duhovnic, insa am doua nelamuriri pe care nu apuc sa i le impartasesc niciodata (lipsa de timp, uitare, etc). Daca spun rugaciunile incepatoare si citesc ulterior alte rugaciuni sau un acatist, mai este nevoie sa spun rugaciunile incepatoare inainte de (alt) acatist? Apoi, concentrarea este una dintre marile probleme cand citesc un acatist. De multe ori imi apar in minte ganduri - cotidiene, nimic special - si imi dau seama ca nu sunt „cu mintea acolo”. Uneori ma opresc si spun de trei ori rugaciunea „Doamne Iisuse Hristoase...”, insa ma intreb daca nu cumva pacatuiesc mai mult citind un acatist fara sa fiu total implicata. Pe de alta parte, realizez ca sunt o persoana ancorata in aceasta lume, implicit pacatoasa si cu mintea si inima departe de Dumnezeu. Ma gandesc ca Dumnezeu asculta si rugaciunile celor ca mine. Macar stradania... In orice caz, am nevoie de putina indrumarea. Va multumesc anticipat. Doamne ajuta! Maria

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 Septembrie 2015

Doamne ajută!

Maria, iată gândurile mele față de cele pe care le-ai menționat:

1. Dacă spui la început rugăciunile începătoare și citești mai multe acatiste, unul după altul, consider că nu mai este neapărat nevoie să le repeți înaintea fiecărui acatist. Este foarte bine dacă le vei repeta și în același timp nu cred că este greșit dacă nu le repeți. Pentru liniștea personală, ia sfat de la duhovnic legat de acest aspect!  

2. Cu toții avem momente în care nu ne putem concentra așa cum se cuvine la rugăciune. Cred că, până la un anumit nivel al vieții duhovnicești, Dumnezeu se uită mai mult la strădania și dorința noastră de a ne ruga, decât la „calitatea” rugăciunii. Pe măsură ce înaintăm în viața duhovnicească, rugăciunea va deveni din ce în ce mai curată. Dacă se întâmplă să te surprinzi cu gândul plecat prin alte părți în timpul rugăciunii, iar gura s-a rugat fără minte, îți recomand să reiei rugăciunea de acolo de unde ții minte că ai fost conștientă de cuvintele rugăciunii. Este un exercițiu de răbdare și de stimulare a atenției la rugăciune.

Dincolo de toate, ține aproape de duhovnic și sfătuiește-te cu el cu privire la aceste lucruri. Sfatul și binecuvântarea lui te vor ajuta să ai rugăciuni din ce în ce mai folositoare pentru suflet.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

ion a răspuns:
4 Septembrie 2015

Un acatist se citeste stand in picioare.

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 Septembrie 2015

Fie că este citit stând în picioare, fie că este citit stând în genunchi, important este să fie citit din inimă.

pr. Andrei

Maria a răspuns:
5 Septembrie 2015

Va multumesc! Am urmat sfatul si, chiar daca dureaza mai mult, ma opresc si reiau de unde gandurile mi-au intrerupt rugaciunea.

Citesc acatistele in genunchi, desi m-am gandit de multe ori ca mi-ar fi mai usor in picioare. Daca nu este gresit in niciun fel (ma gandeam totusi ca statul in genunchi reprezinta umilinta, smerenia), voi citi si din picioare.

ganduri bune!

ion a răspuns:
5 Septembrie 2015

insasi denumirea "acatist" se refera la pozitia stand in picioare

ciprian a răspuns:
5 Septembrie 2015

Buna ziua.as dori sa stiu si eu cand la Sfanta Slujba de Duminica se sta in genunchi.in ce momente ale slujbei.va multumesc .Dumnezeu sa ne ajute .

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Septembrie 2015

Răspunsul îl aveți la întrebarea și discuțiile din link-ul acesta: http://www.doxologia.ro/intreaba-preotul/cand-se-sta-genunchi-timpul-sfi...

Dumnezeu să vă ajute!

pr. Andrei

Florentina a răspuns:
6 Septembrie 2015

Buna seara. E pacat sa citesti Biblia in pat sau in pozitia sezut si daca e pacat sa o atingi când ești la perioada lunară. Va multumesc! Doamne Ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Septembrie 2015

Florentina, nu este păcat nici una din alta din situațiile pe care le meționezi. Important este să citești Sfânta Scriptură!

pr. Andrei

florentina a răspuns:
26 Septembrie 2015

Va multumesc din suflet....chiar eram nedumerita ....Doamne Ajuta.

Theo a răspuns:
11 Septembrie 2015

Întotdeauna m-am întrebat de ce acatistele se citesc în genunchi. Etimologic, cuvântul ”acatist” înseamnă ”a nu sta jos”, ”a sta în picioare”. La greci, în timpul slujbelor se stă foarte rar în genunchi. Plus că au și scaune în biserică asemănătoare ce cele ale catolicilor.

geta a răspuns:
10 Februarie 2016

Buna seara ! Vreau sa stiu si eu daca e pacat sa stau pe scaun si sa citesc acatiste din carticica ? dar daca stau pe pat in pozitia sezut si citesc de pe calculator rugaciuni si acatiste ? Multumesc ! Doamne ajuta !

pr Andrei Atudori a răspuns:
23 Mai 2016

Cred că depinde de motivul pentru care procedați în acest fel. De exemplu, dacă sunteți într-o pauză la serciviu și citiți un acatist de pe calculator nu este nici o problemă, dar dacă sunteți acasă, în intimitate și procedați așa în loc să îl citiți stând în genunchi sau în picioare, nu cred că este bine. Spun asta plecând de la premisa că vreo oarecare neputință trupească nu vă împiedică să îngenunchiați sau să stați în picioare. Dacă ar fi așa atunci lucrurile ar sta altfel,

pr. Andrei

ioana a răspuns:
23 Februarie 2016

Parinte eu citesc zilnic acatiste si rugaciuni la toata vremea si trebuinta ,este pacat daca nu am cerut binecuvantarea duhovnicului meu ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
23 Mai 2016

Ioana, nu este păcat însă ar fi bine ca la următoarea spovedanie să îi ceri binecuvântare părintelui duhovnic.

pr. Andrei

Elena Crisan a răspuns:
8 Iunie 2016

Consider ca fiecare religie are regulile ei ,iar cine se considera apartinand uneia sau alteia ,sa le urmeze.Dar cel mai important pentru sufletul nostru este a-l avea pe Dumnezeu vestnic si permanent in inimile nostre.Este o continuitate,nu te duci in "audienta " din cand in cand,la nevoie si atunci te pregatesti cum sa stai,cum sa te imbraci.Cand Dumnezeu are casa in sufletul tau,nu mai pui intrebari,stii raspunsul. Va doresc o dupa amiaza senina cu Dumnezeu in suflet !

Arta a răspuns:
12 Iunie 2016

Eu citesc acatistele si paraclisele in pat, pentru ca sunt obosita si supraponderala. Foarte rar citesc acatiste in genunchi sau in picioare.Uneori spun si rugaciunile de seara tot in pat. Mi se pare ca Dumnezeu primeste orice rugaciune, indiferent cum o faci. O maica mi-a spus ca nu conteaza cum te rogi, important e sa te rogi.

Madalina a răspuns:
23 Septembrie 2016

Imi puteti spune si mei pentru ce se citeste Sf Andrei? Am fost la calugar si mam spovedit si mi-a spus sa citesc in fiecare vineri seara acatistul sfantului Andrei dar nu stiu sigur daca era Andrei sau Nicolae

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Octombrie 2016

Nu este important „pentru ce se citește”. Important este să îl citești, împlinindu-ți astfel canonul dat de părintele. Data viitoare să fii mai atentă le ceea ce îți spune și dacă ai nelămuriri să îl întrebi.

pr. Andrei

adrian a răspuns:
6 Octombrie 2016

Eu cred că nu contează pozitia corpului,ci cum zici rugăciunea,cu smerenie si cu gândul la Dumnezeu.

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Octombrie 2016

Uneori poate conta, alteori nu. Nu putem generaliza! Oricine are dubii, să își întrebe duhovnicul.

pr. Andrei

Elena ele a răspuns:
25 Octombrie 2016

Buna seara ! m-am apucat sa citesc acatistul "Potirul Nesecat" pt sotul meu .am inteles ca trebuie citit de 40 ori . In timp ce il citesc se mai trezeste copilul(5 luni) pt a-l alapta si intrerup rugaciunea . Pot citi in continuare sau trebuie sa reiau de la inceput dupa ce termina copilul de mancat ? Multumesc frumos

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Citiți de unde ați rămas! E bine să luați și binecuvântarea părintelui duhovnic pentru a face acest canon de rugăciune. Asta vă va ajuta mult și va întări și mai mult rugăciunea.

Maica Domnului să vă ocrotească familia!

pr. Andrei

Elena ele a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Va multumesc frumos . Multa sanatate !

CristinaDenise a răspuns:
9 Noiembrie 2016

Am început să citesc Paraclisul Maicii Domnului, îl citeam dimineața,dar parca nu mă pot concentra. Pot să îl citesc si seara înainte de culcare? Atunci e liniște în casă și nu ma deranjează nimeni

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Da, îl puteți citi seara.

Maica Domnului să vă ajute!

pr. Andrei

CristinaDenise a răspuns:
16 Noiembrie 2016

Va mulțumesc din suflet! Doamne ajuta!

Angelica a răspuns:
30 Mai 2017

Doamne ajuta parinte! Am si eu o intrebare! Cind incep sa citesc rugaciunea sau acatist stau in genunchi si la un momendat cind nu mai pot ma ridic si citesc incontinuare in picioare...este pacat?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Decembrie 2017

Doamne ajută!

Nu este păcat.

pr. Andrei

Viorica a răspuns:
4 Septembrie 2017

Doamne ajuta!
Am o nelămurire in legătura cu un canin primit de la un preot. Mi-a spus ce Canon sa fac dar nu mi-a spus pentru cat timp. In astfel de situații cat timp trebuie sa fac acest Canon.
Va mulțumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
5 Septembrie 2017

Doamne ajută!

Faceți canonul și la următoarea spovedanie întrebați-l pe părintele duhovnic dacă veți contiuna cu acest canon sau vă va da altul.

Pr. Andrei

Alex a răspuns:
18 Septembrie 2017

buna ziua, ne dorim foarte mult un copil si pentru asta am fost la mai multi preoti si am cerut ajutor pentru a ne indeplini visul, unul dintre acesti preoti ne-a dat sa citim acatiste in fiecare seara ( sotia le citeste , sunt 5 la numar) iar altul ne-a dat post (luni, miercuri si vineri) plu sa citim in aceste zile anumite acatiste ( altele fata de primul) timp de un an....este gresit ca tine de la 2 preoti deodata?multumim

pr Andrei Atudori a răspuns:
26 Septembrie 2017

Doamne ajută!

Alex, cât timp veți putea ține ritmul acesta?! Alegeți-vă un duhovnic care să vă știe viața, care să vă sfătuiască, să vă mângâie și să vă „certe” când e cazul și care să vă rânduiască un canon. Nu mai umblați „din unul în altul”! Spovediți-vă, împărtășiti-vă, rugați-vă, mergeți la slujbă, iubiți-vă curat, trăiți frumos și dacă e de la Dumnezeu, vor veni și pruncii. Rugăcinile și postul nu sunt formule magice de îndeplinit dorințe. Sunt mijloace de curățire a sufletului și de apropiere de Dumnezeu. 

Dumnezeu să vă binecuvinteze cu prunci buni!

pr. Andrei

Simona G a răspuns:
20 Noiembrie 2017

Buna seara,
Cum este corect sa citesc un acatist, in gand sau cu voce tare?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Decembrie 2017

Doamne ajută!

Ambele variante sunt corecte. Alegeți în funcție de contextul în care vă aflați și de cum simțiți că puteți fi mai atentă la cuvintele acatistului.

pr. Andrei

Mariabalta a răspuns:
25 Noiembrie 2017

Buna ziua ,as avea o intrebare am inceput de cativa ani sa citesc zilnic minim doua acatiste , paraclisul adaugand din cauza problemelor si alte acatiste acum citesc4-5 /zi ....sunt obosita , am probleme cu sistemil nervos din cauza priblemelor familiare si as renunta sa citesc atatea as citi doar acatistul sf acoperamant si paraclisul dar daca nu e bine... mentionez ca citesc acatist sf nectarie , efrem , ioan rusul sf acoperamant , acatist maicii domnului la icoana crasna ...paraclisul , nr lor e mare ma concentrez greu dar citesc in mai multe etape ..
Ce sa fac as dorii un raspuns...

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Decembrie 2017

Doamne ajută!

Atunci când îți iei singur canone de rugăciune poați ajunge în situația de a nu le mai putea duce. De aceea recomand ca oricând vine vorba de rânduiala de rugăciune creștinul să se sfătuiască cu părintele la care se spovedește. Prin urmare cred că este imperios necesar să vorbiți cu părintele duhonvinic despre asta și luați binecuvântare pentru un anume canon de rugăciune.

Dumnezeu să vă lumineze!

pr. Andrei

simona casiana a răspuns:
5 Februarie 2018

Buna ziua,
Eu citesc rugaciunile de dimineata si seara stand pe marginea patului, iar cand citesc acatiste stau cat pot in piciore apoi ma asez tot pe marginea patului. Mentionez ca am problema de sanatate la glezna si genunchi(artroza), iar cand incepe dururea ma asez jos. Este pacat sa fac acest lucru cand citesc acatiste? Va multumesc si Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 Iunie 2018

Doamne ajută!

În situații de boală este important să ne rugăm și mai puțin important modul în care stăm efectiv la rugăciune. Rugați-vă așa cum puteți!

pr. Andrei  

Amiron a răspuns:
12 Aprilie 2018

Bună seara,
Am început să citesc Paraclisul si nu știu dacă l am citit corect, pe internet este si psalmul 142 pe la început si in carte nu este, cum este corect?

Madalina a răspuns:
19 Iunie 2018

Buna ziua. Pot sa citesc un acatist acasa fara indrumarea preotului? Eu citesc Acatistul Sfintei Maria Magdalena dar nu am mers niciodata la preot sa intreb daca il pot citi

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Octombrie 2018

Da, poti, insa e folositor sa ai si binecuvântarea duhovnicului.

Doamne ajută!

Lorena Elena a răspuns:
11 Septembrie 2018

Saru'mana părinte. Am si eu o intrebare, m-am apucat si eu de citit acatistul Sf. Nicolae, dar întrebarea mea e, de ce trebuie citit 40 de zile?
Sper sa nu ma fac de ras ca intreb, dar chiar nu stii :(

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Octombrie 2018

Doamne ajută!

Cine v-a spus că „trebuie” citit 40 de zile? Aveți canon de la părintele duhovnic sau citiți pentru că așa ați auzit?

Geo a răspuns:
29 Septembrie 2018

Buna ziua. Acatistul Sf. Nectarie se citeste doar seara? Sau se poate citi in orice moment al zilei? Multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Octombrie 2018

Domane ajută!

Se poate citi în orice moment al zilei.

pr. Andrei

Alex a răspuns:
9 Ianuarie 2019

As avea si eu o intrebare ,daca am cautat sa cumpar Acatistul Sf Nicolae si nu l-am gasit ,pot citi si de pe internet?

pr Andrei Atudori a răspuns:
29 Ianuarie 2019

Doamne ajută!

Da, Alex, sigur că poți.

pr. Andrei 

Rebecca a răspuns:
16 Ianuarie 2019

CE perioada de timp trebuie sa citesc acatistul Sfintei Parascheva

pr Andrei Atudori a răspuns:
29 Ianuarie 2019

Doamne ajută!

Rebeca, nu există o perioadă de timp prestabilit pentru care să citești acatistul Sfintei Parascheva (sau oricare alt acatist). Acatistele nu sunt formule magice sau rețete care trebuie „luate” pentru un timp anume. Ele ne ajută să ne smerim și ne pun în legătură cu sfinții care se roagă lui Dumnezeu pentru noi.

Citește-l cât de des poți! 

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: rugăciune, acatist, gânduri, duhovnic, concentrare

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons