Cum se citește corect un acatist?
Buna ziua. Obisnuiesc sa citesc anumite acatiste, cu binecuvantarea parintelui meu duhovnic, insa am doua nelamuriri pe care nu apuc sa i le impartasesc niciodata (lipsa de timp, uitare, etc). Daca spun rugaciunile incepatoare si citesc ulterior alte rugaciuni sau un acatist, mai este nevoie sa spun rugaciunile incepatoare inainte de (alt) acatist? Apoi, concentrarea este una dintre marile probleme cand citesc un acatist. De multe ori imi apar in minte ganduri - cotidiene, nimic special - si imi dau seama ca nu sunt „cu mintea acolo”. Uneori ma opresc si spun de trei ori rugaciunea „Doamne Iisuse Hristoase...”, insa ma intreb daca nu cumva pacatuiesc mai mult citind un acatist fara sa fiu total implicata. Pe de alta parte, realizez ca sunt o persoana ancorata in aceasta lume, implicit pacatoasa si cu mintea si inima departe de Dumnezeu. Ma gandesc ca Dumnezeu asculta si rugaciunile celor ca mine. Macar stradania... In orice caz, am nevoie de putina indrumarea. Va multumesc anticipat. Doamne ajuta! Maria
Un acatist se citeste stand in picioare.
Fie că este citit stând în picioare, fie că este citit stând în genunchi, important este să fie citit din inimă.
pr. Andrei
Va multumesc! Am urmat sfatul si, chiar daca dureaza mai mult, ma opresc si reiau de unde gandurile mi-au intrerupt rugaciunea.
Citesc acatistele in genunchi, desi m-am gandit de multe ori ca mi-ar fi mai usor in picioare. Daca nu este gresit in niciun fel (ma gandeam totusi ca statul in genunchi reprezinta umilinta, smerenia), voi citi si din picioare.
ganduri bune!
insasi denumirea "acatist" se refera la pozitia stand in picioare
Buna ziua.as dori sa stiu si eu cand la Sfanta Slujba de Duminica se sta in genunchi.in ce momente ale slujbei.va multumesc .Dumnezeu sa ne ajute .
Răspunsul îl aveți la întrebarea și discuțiile din link-ul acesta: http://www.doxologia.ro/intreaba-preotul/cand-se-sta-genunchi-timpul-sf…
Dumnezeu să vă ajute!
pr. Andrei
Buna seara. E pacat sa citesti Biblia in pat sau in pozitia sezut si daca e pacat sa o atingi când ești la perioada lunară. Va multumesc! Doamne Ajuta!
Florentina, nu este păcat nici una din alta din situațiile pe care le meționezi. Important este să citești Sfânta Scriptură!
pr. Andrei
Va multumesc din suflet....chiar eram nedumerita ....Doamne Ajuta.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Ce rugăciuni să facem pentru a fi binecuvântați cu un copil?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Maria, iată gândurile mele față de cele pe care le-ai menționat:
1. Dacă spui la început rugăciunile începătoare și citești mai multe acatiste, unul după altul, consider că nu mai este neapărat nevoie să le repeți înaintea fiecărui acatist. Este foarte bine dacă le vei repeta și în același timp nu cred că este greșit dacă nu le repeți. Pentru liniștea personală, ia sfat de la duhovnic legat de acest aspect!
2. Cu toții avem momente în care nu ne putem concentra așa cum se cuvine la rugăciune. Cred că, până la un anumit nivel al vieții duhovnicești, Dumnezeu se uită mai mult la strădania și dorința noastră de a ne ruga, decât la „calitatea” rugăciunii. Pe măsură ce înaintăm în viața duhovnicească, rugăciunea va deveni din ce în ce mai curată. Dacă se întâmplă să te surprinzi cu gândul plecat prin alte părți în timpul rugăciunii, iar gura s-a rugat fără minte, îți recomand să reiei rugăciunea de acolo de unde ții minte că ai fost conștientă de cuvintele rugăciunii. Este un exercițiu de răbdare și de stimulare a atenției la rugăciune.
Dincolo de toate, ține aproape de duhovnic și sfătuiește-te cu el cu privire la aceste lucruri. Sfatul și binecuvântarea lui te vor ajuta să ai rugăciuni din ce în ce mai folositoare pentru suflet.
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei