Cum se curăță corect candela?

Foto: Ștefan Cojocariu

Doamne ajută! Îmi puteți spune ce să fac cu uleiul de la candelă când trebuie schimbat? Cum să procedez atunci când trebuie să curăț candela şi să schimb uleiul?

pr Andrei Atudori a răspuns:
19 August 2016

Doamne ajută!

Gabriel, există multe variante însă mă voi opri numai la două dintre ele, pentru faptul că, deși candela este  importantă pentru viața noastră duhovnicească, totuși modul în care se curăță ea nu este esențial pentru mântuirea noastră. Sunt altele mult, mult mai importante!

Dar, pentru că evlavia ne îndeamnă să avem și față de acesta o atitudine cuviincioasă, iată cum am auzit/ văzut că procedează unii sau alții:

1. Uleiul din candelă se lasă să se consume cât mai mult. Dacă se folosesc fitile cu plute va fi mai simplu pentru că, după un timp vor ajunge pe fundul candelei și nu va mai rămâne decât foarte puțin ulei. Se curăță candela cu un șervețel care apoi se arde. Candela se spală și se pune alt ulei în ea.

2. Dacă nu se poate lăsa uleiul să se consume cât mai mult, atunci uleiul din candela se poate turna într-un loc curat după care se spală/ curăță candela.

Repet, sunt și alte variante și fiecare creștin poate proceda așa cum a fost învățat însă cu bună-cuviință. În rest, grija noastră să fie pentru rugăciune, pentru faptele bune, pentru Spovedanie și Împărtășanie etc.

Cu doriri de bine, 

pr. Andrei

Radu Marian a răspuns:
8 Septembrie 2016

Arderea este bine să se facă la o mănăstire!

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

De ce numaidecât la o mânăstire?! La o biserică de parohie sau într-un loc curat nu ar fi posibil?! Cred că nu trebuie să punem mai mult preț pe lucrurile secundare decât pe cele esențiale.

Vă mulțumesc!

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

costel bota a răspuns:
15 Septembrie 2016

Cit de greu este pentru noi care locuim la bloc si sintem in lipsa de spatiu unde sa putem arunca uleiul care mai ramine in candela.
Sf Paisi Agioritul zicea ca daca nu avem evlavie in tot ce facem pentru Dumnezeu nu poate veni Harul lui Dumnezeu peste noi.
Doamne ajuta.

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Soluții există! Numai să se dorească!

Toate cele bune!

pr. Andrei

 

Ștefan C a răspuns:
14 Decembrie 2016

Sunt foarte bucuros să văd cât de sănătoase și chibzuite sunt răspunsurile dumneavoastră și a întregii echipe „Doxologia”. Este nevoie de multă răbdare și empatie pentru toți cei care au nevoi și nedumeriri duhovnicești. Vă mulțumesc, și vă transmit cele mai călduroase gânduri acum în prag de sărbătoare!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Decembrie 2016

Doamne ajută!

Ștefan, să ne binecuvinteze Bunul Dumnezeu pe toți și să ne dea tuturor răbdare și empatie.

Să ai Sărbători cu multă bucurie în suflet!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons