Dacă sunt văduvă, pot să cunun religios împreună cu fiul meu?

Foto: Valentina Bîrgăoanu

Dacă sunt văduvă, pot să cunun religios, împreună cu fiul meu de 12 ani?

pr Andrei Atudori a răspuns:
21 Februarie 2017

Doamne ajută!

Doamna Mihaela, rânduiala Bisericii Ortodoxe prevede faptul că nașii de cununie trebuie să fie soți ortodocși cununați religios. Cei doi devin părinți spirituali ai mirilor. 

Prin urmare, dată fiind starea de fapt, nu puteți fi nașă de cununie. Privite lucrurile fie și numai dintr-o perspectivă logică, putem spune că, dacă acest lucru ar fi cu putință, tinerii căsătoriți ar fi de la început „orfani” de unul dintre părinții lor de suflet. Așa ceva nu se poate!

Dumneavoastră sau altcineva care va citi acest răspuns veți zice că ați auzit că se poate sau că ați luat parte chiar la vreo cununie la care s-a procedat în acest fel, iar nașul/ nașa a cununat împreună cu fiica/ fiul. Este adevărat că, în anumite zone ale țării, se mai practică sporadic și mai degrabă „pe ascuns” acest fapt de a cununa împreună cu unul dintre copii, dar NU este corect din punct de vedere canonic. Cei implicați în așa ceva, inclusiv (sau mai ales) preotul care îngăduie asta, vor da seama înaintea lui Dumnezeu. Nu putem să nesocotim Sfintele Taine!

În cazul dumneavoastră, cum ar putea fi naș pentru o familie căsătorită un copil de 12 ani?! A fi naș este o responsabilitate deosebită și atrage după sine obligații de natură duhovnicească (și nu numai) de a căror îndeplinire suntem datori. Trebuie să fii în măsură să faci aceasta! 

Chiar și așa, nimic nu vă împiedică să fiți alături de niște tineri căsătoriți, cu rugăciuni, sfaturi și îndemnuri bune, precum o adevărată mamă bună.

În altă ordine de idei, vă amintesc că puteți fi nașă de botez. Nu există nici un impediment pentru asta!

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

pr. Andrei

Alex a răspuns:
13 Martie 2017

Buna ziua,
Ne poate cununa nasul care este vaduv , impreuna cu sora lui care este casatorita ? Multumesc !

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Martie 2017

Doamne ajută!

Acest lucru nu este posbil!

pr. Andrei

Amaaaliiia a răspuns:
9 Ianuarie 2018

Daca tatal meu este vaduv poate boteza un copilas?

pr Andrei Atudori a răspuns:
12 Februarie 2018

Da, poate boteza!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: nasi de cununie, nași, văduvă, Taina Cununiei

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons