Este bine să cerem și să primim „părticele” de la Sfânta Liturghie?

Întreabă preotul

Este bine să cerem și să primim „părticele” de la Sfânta Liturghie?

    • Este bine să cerem și să primim „părticele” de la Sfânta Liturghie?
      Foto: Ștefan Cojocariu

      Foto: Ștefan Cojocariu

Anonim
întreabă:

Buna ziua! As dori sa va intreb de un aspect privind primirea particelelor de la Sfânta. Liturghie. Atunci cand credinciosul da un pomelnic preotului ca acesta sa se roage timp de 40 de zile pentru el, se scot niste particele si se dau, de obicei, la sfarsitul Sfintei Liturghii. Ei bine eu unul am citit in volumele „Ne vorbeste parintele Cleopa” ca nu trebuiesc scoase particele la Liturghie si date credinciosilor, iar preotul care face aceasta savarseste un pacat. Multumesc pentru raspuns! Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
11 Ianuarie 2016

Doamne ajută!

Părticele (miridele) NU se dau, sub nici o formă și pentru nici un motiv, credincioșilor. Ele se scot de către preot și se așază pe Sfântul Disc atunci când pomenește pomelnicele pentru cei vii și pentru cei adormiți. 

În imaginea de mai sus puteți vedea felul în care „părticelele” sau „miridele” pentru cei vii și pentru cei adormiți sunt așezate în cele două grămăjoare. 

Părintele Cleopa nu spune că nu se scot părticele, ci că acestea nu trebuie date credincioșilor. Este adevărat că, pe alocuri, unii preoți fac acest lucru, din motive numai de ei știute. 

Prin urmare, nu este nici un „obicei” în a se da credincioșilor părticele de la Proscomidie, iar acolo unde acest lucru are loc, se face ca excepție și cu încălcarea rânduielilor liturgice ale Bisericii noastre. 

Să nu solicitați și să nu primiți părticele de la Sfânta Liturghie! 

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Cu doriri de bine, 

pr. Andrei

PS: Vă îndemn să citiți articolul „De ce nu este bine să luăm „părticele” acasă?”. Vă va ajuta să înțelegeți și mai bine rostul părticelelor.

Constantahanor a răspuns:
12 Ianuarie 2016

Parinte, eu mergeam la un preot care-mi dadea particele, zic eu, pentru reusita la examene. Dupa o randuiala, cu post si rugaciune, le luam. Ce pot face cu cele care mi-au ramas, sunt ceva ani de atunci? Preotul a murit .

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 August 2016

Doamne ajută!

Du-le la biserică, dă-le părintelui paroh și spune-i despre ce este vorba. El va face ce este de trebuință!

pr. Andrei

Lazar a răspuns:
5 Septembrie 2016

Eu stiam ca acele particele sunt puse in Sfantul Potir si se folosesc la Sfanta Taina a Impartasaniei . Mai stiam ca nu trebuie pus pe acel pomelnic care se va pomeni la Proscomidie ,persoanele de alte religii ,cei care traiesc in concubinaj ,cei care au murit nespovediti .Gresesc?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Da, acele părticele (miride) se pun în sfântul potir, însă nu putem spune că ele se „folosesc” propriu-zis la Sfânta Taină a Împărtășaniei. După sfințirea darurilor, numai Sfântul Agneț de pe sfântul disc devine Sfântul Trup al Domnului nostru Iisus Hristos, nu și miridele de lângă Agneț. La momentul potrivit, preotul rostește aceste cuvinte: „Spală, Doamne, păcatele celor ce s-au pomenit aici” și pune miridele pentru episcop, pentru conducerea țării, pentru ctitorii bisericii, precum și cele pentru cei vii și pentru cei adormiți în sfântul potir. Credincioșii sunt împărtășiți numai din părțile din Sfântul trup ce au pe ele inițialele Ni și Ka.

Pe pomelnicele de la proscomidie nu se trec persoanele de altă credință, cei care trăiesc necununați și cei care s-au sinucis. Singura referință cu privire la cei nespovediți am găsit-o în Pidalion. Acolo se spune că pentru cei care „au murit nepocăiţi, dispreţuind  Tainele  Bisericii” nu se poate „să li se scoată miridă”. Spun asta ca să facem diferența între cei care nu s-au spovedit din dispreț față de Taină în sine, murind așa, și cei care nu s-au spovedit un anumit timp înainte de moarte.

Toate cele bune!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: